Så bakar du surdegsbröd – steg 1: Sätt en surdegsbas

Surdegsbröd på rad.

Att hitta något för att få tiden att gå i coronavirustider är inte enkelt. Men något många har börjat göra är att baka surdegsbröd. Här visar vi hur du gör – steg för steg.

Vad är en surdegsbas?

Surdegsbröd bakas inte med köpt jäst. I stället låter du mjöl, vatten och salt blandas och stå och mysa ihop en längre tid för att skapa naturlig jäst och mjölksyrabakterier. Här kommer vi att använda oss av recept och metod från den populära bakbloggen Fredriks Fika. Kolla gärna in Fredriks blogg för fler goda bakverk – och häng med i hans fantastiska surdegsskola här!

Steg 1: Sätt en surdegsbas

Rågsurdeg är Fredriks absoluta favoritbas – så självklart kommer även vi utgå från rågmjöl!

Detta behöver du för att starta en surdegsbas

En behållare som kan förslutas. Vi rekommenderar dessa med gummi i locket.

Återförslutbar glasburk.

Denna burk rymmer 50 centiliter och finns hos Kitchentime. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction) En större version, som rymmer 1,5 liter, finns också hos Kitchentime. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Snygga vattenflaskor – bra till så mycket mer än bara surdegsbakning (och passande när vi framöver kommer ha en fermenteringsskola här på allas.se!)

Återförslutbar glasflaska.

Denna flaska rymmer 1 liter och är återförslutningsbar. Finns på Åhléns. Läs mer och beställ här. (reklamlänk från Adtraction)

Återförslutbar glasflaska med muminmotiv.

Denna söta glasflaska med Muminmotiv rymmer 1 liter och finns på Cervera. Läs mer och beställ här. (reklamlänk från Adtraction)

Slickepott eller annan slev

Slickepott i silikon.

Denna mindre slev i silikon finns på Kitchentime. Läs mer och beställ här. (reklamlänk från Adtraction)

Tre slickepottar i silikon.

Cervera säljer detta vackra tre-pack slickepottar som passar perfekt för den mesta bakningen. Läs mer och beställ här. (reklamlänk från Adtraction)

Dag 1

1,5 dl vatten

1 dl ekologiskt grovt rågmjöl

Blanda enkelt vatten och mjöl i din återförslutbara burk. Ställ burken mörkt och mysigt över natten.

Dag 2 och 3

Öppna burken och rör om. Låter burken stå öppen några timmar under dagen. Detta bidrar enligt Fredriks Fika till att luft och naturliga bakterier sätter igång jäsporerna i din surdeg.

Dag 4

1,5 dl grovt ekologiskt rågmjöl

1 dl vatten

Blanda ner mjöl och vatten i burken med din surdegsgrund. Låt sedan burken stå öppen ett par timmar. Nu är din surdegsgrund färdig! Börja baka direkt eller ställ in i kylen igen. Fredrik rekommenderar att du matar surdegsgrunden en gång i veckan med ett par matskedar grovt rågmjöl och några skedar vatten.

Fredriks Fikas färdiga surdegsgrund.

Foto: Fredrik Nylén

Vad ska du göra med din surdegsbas?

I nästa del av denna serie får du fler tips på fina saker du kan använda för att baka surdegsbröd – och du får även ta del av fler av Fredrik Fikas tips.

Vill du inte vänta tills dess? Här hittar du Fredriks nästa steg på resan mot det perfekt brödet:

Baka en fördeg

Fredriks Fikas surdegsbullar

Källa: Fredriks Fika

Så bakar du som en konditor – 9 prylar som förenklar jobbet