Värma glögg – så gör du för att få bästa smak

Kvinna håller en mugg med perfekt värmd glögg.

Maximera smakupplevelsen av julens kryddiga favorit. Så här värmer du glöggen efter konstens alla regler.

Vi svenskar fullkomligt älskar glögg – faktiskt dricker vi fem miljoner liter varje år och på Systembolaget finns över 80 olika sorter att välja på.

Glögg finns i mängder av olika smakkombinationer, men bland de traditionella återfinns ofta ingefära, kanel, kryddnejlikor och kardemumma men smaksättningar med vanilj och citrusfrukter är vanliga.

Hur värmer man glögg?

Det bästa sättet att värma glögg är att göra det långsamt. Om du dricker vin- eller spritglögg så börjar alkoholen dunsta vid 78 grader så använd gärna en termometer.

Om du ska servera alkoholfri glögg är den inte lika känslig, men ta den från plattan innan den börjar koka.

Även om glöggen börjar svalna under festligheterna är det ingen bra idé att värma upp den igen, smakerna förändras nämligen så det bästa sättet att hålla den goda smaken intakt är att hälla över den i en glöggkanna med ett värmeljus som håller drycken jämnvarm under längre tid.

Kan överbliven glögg sparas?

Slattar som blir över när glöggen har varit uppvärmd bör inte sparas eftersom den då tappar i smak. Glögg som däremot inte har varit uppvärmd kan du med fördel spara till kommande jular. Vin- och spritglögg kan hålla sig i flera år tack vare alkoholens konserverande effekt, men också alkoholfri glögg kan klara sig bra.

Den vackra glöggkannan från Sagaform håller drycken varm länge.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Har du en flaska över från förra julen? Det enklaste sättet att ta reda på om den fortfarande håller sig att lukta och provsmaka, det är helt ofarligt. Om glöggen har fått oxiderad karaktär eller luktar märkligt bör du slänga den.

Källor: Expressen, Wikipedia, Systembolaget