Baconkrisen: Därför är det slut på bacon i butikerna

En kvinna steker bacon.

Foto: Shutterstock/TT

Många kunder som begav sig ut till landets livsmedelsaffärer på torsdagsmorgonen möttes av tomma kylskåp där baconet borde ligga.
– Läget har varit ganska kaotiskt faktiskt, säger Majsan Pense, kategoriansvarig för kött på Coop Sverige till Ekot.

Största fläskbristen på årtionden

Varför är vegetarisk mat bättre för hälsan?

Sedan årsskiftet upplever Sverige sin största brist på bacon på flera decennier. När Ekot pratar med Majsan Pense, kategoriansvarig för kött på Coop Sverige, berättar hon att hon inte upplevt något liknande – på 40 år i branschen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är helt unikt. Det finns inget kött på lager så att allt som kommer fram går ju direkt ut till hyllorna eller till charkproduktion, säger hon till Ekot.

Fyra anledningar: Därför är det brist på bacon

Glada grisar på en gård inför slakten.

Torkan 2018 och svinpest i Kina är bara två anledningar till bristen på bacon. Foto: Shutterstock/TT

Hon utvecklar hur det har kunnat bli så att flera butiker inte haft något bacon på flera veckor och menar att det beror på fyra saker. Det största problemet är torkan 2018. Som vi alla minns tvingades många djuruppfödare att slakta sina djur i förtid då värmen ledde till brist på foder. Eftersom det tar så lång tid för suggorna att bli dräktiga och föda nya grisar så har produktionen helt enkelt halkat efter.

Nödslakten är runt hörnet på Mandelmanns gård

Utöver alla grisar som behövde slaktas i Sverige på grund av torkan 2018 så har även Kina varit tvungna att nödslakta djur, men i det fallet beror det på svinpesten. Sommaren 2019 hade den afrikanska svinpesten spridit sig så aggressivt i landet att hälften av landets grisar dött eller slaktats i förtid.

Den ekologiska och närproducerade trenden som råder i Sverige har även den påverkat tillgången på bacon i år. Att fler efterfrågar svenskt fläskkött samtidigt som bönderna varit tvungna att nödslakta sina djur bidrar till bristen. Dessutom påverkar hur julledigheten 2019 såg ut – den var onormalt lång och på så vis har produktionen hamnat på efterkälken.

Bristen kommer fortsätta

Så påverkas jordens djur av klimatförändringarna

Den stora bristen på bacon och annat fläskkött beräknas pågå fram till sommaren – och kan påverka sommarens grillkvällar rapporterar Ekot.

Alternativ till bacon

Bland baconälskare över hela landet söker man med ljus och lykta efter något som kan ersätta frukostklassikern. Som tur är finns i dag flera substitut, bland annat kycklingbacon och kalkonbacon. Dessutom finns det vegetariska alternativ som smakar nästan likadant.

Källa: SVT, SR