Hur gör man ströbröd?

Så här gör du enkelt ströbröd hemma

Foto: Shutterstock/TT

Att göra eget ströbröd ger en mycket tydligare och godare smak på allt du använder det till. Här visar vi hur du enkelt gör eget.

Extra gott ströbröd – så här gör du

Fråga: Av gammalt torrt vitt bröd ska man kunna göra eget ströbröd. Hur bär jag mig åt?

Du har helt rätt! Det är enkelt att göra eget ströbröd med hjälp av torrt vitt bröd. Det är viktigt att brödet är torrt men absolut inte börjat mögla. Tänk på att i vitt bröd, som innehåller mycket socker, sprider sig mögel mycket snabbt från en ände genom hela brödet. Så om en kant börjat mögla kan det vara en bra idé att slänga hela brödet istället för att chansa på att möglet ännu inte hunnit sprida sig.

Ströbröd i mixer eller matberedare

Är brödet fortfarande lite fuktigt kan du torka det i ugnen innan du gör ströbröd av det.

Foto: Shutterstock/TT

Är brödet fortfarande lite fuktigt och inte torrt hela vägen igenom kan du torka det i ugnen på lägsta värme. Sedan river du det på ett rivjärn, eller allra helst kör det i en matberedare eller mixer.

Den perfekta köttbullen – mästerkockarnas bästa tips

Man kan också stöta sönder brödet i en mortel.

Tips till ströbröd

Om du inte ska använda ströbrödet till bakning – det funkar ju utmärkt för att undvika att en kaka fastnar i en form till exempel – så är det ofta en bra idé att smaksätta ditt ströbröd. Nästa gång du ska göra en schnitzel eller annan brödad maträtt så kan du krydda upp ströbrödet med salt, peppar eller någon annan krydda som paprika, lökpulver – eller vitlökspulver! Ha kul och låt smakerna leda dig framåt.