Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Så bakar du surdegsbröd – steg 2: Sätt en fördeg

27 apr, 2020 
https://image.allas.se/image-202049?imageId=202049&width=1320&height=1320&cropw=41.54&croph=62.5&x=29.08&y=4.02
Marcus Alm
Ett färdigt surdegsbröd.
Foto: Unsplash
Steg två i att baka ditt egna surdegsbröd är att sätta en fördeg. Här lär vi dig hur du gör!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

Vad är en fördeg?

Efter att du blivit klar med det förra steget, att göra din surdegsbas, så är du nu redo att förbereda inför ditt första surdegsbak. Om din bas nu är kraftfull och bubblande så är den redo, skriver Fredriks Fika.

Enligt den populära bloggaren är det första vi nu gör att sätta en fördeg. Detta gör man för att aktivera degens jäsförmåga och ge den mer av den tydliga, syrliga, karaktären som surdeg är så känt för.

Bloggaren Fredriks fika påpekar också att det tar 18-20 timmar innan ditt knapriga bröd är helt färdigt från det att du sätter din fördeg, så tänk på när du du planerar ditt brödbak.

Om Fredrik vill ha brödet till frukost så sätter han fördegen redan på morgonen dagen innan. Om han däremot vill baka när han är färdigjobbad för dagen så sätter han fördegen innan han går och lägger sig kvällen innan.

Annons

Steg 2: Sätt en fördeg – ingredienser

100 gram surdegsgrund

150 gram vetemjöl

150 gram vatten

Detta behöver du för att sätta en surdegsfördeg

Bunke

Vit bunke, sex liter.

En bunke för alla dina bakbehov – med kapacitet på hela sex liter. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Bunke i rostfritt stål, sex liter

En stor bunke i rostfritt stål behöver alla hemmabagare – denna med sex liters kapacitet. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Annons

Visp

Visp från Fiskars

Enkel visp från Fiskars – perfekt för att snurra ihop fördegen. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Silikonballongvisp

Ballongvisp i silikon med stålvajer som tål maskindisk. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Annons

Decilitermått

decilitermått med trähandtag

Snyggt decilitermått med trähandtag – en riktigt snygg detalj i köket. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

måttbägare i plast

Måttbägare är så klassiska – men nu är de också trendiga igen! Denna enkla finns på Kitchentime. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Annons

Kökshandduk

kökshandduk med apelsinmönster

Söt kökshandduk i hållbart material med apelsiner i mönstret från Åhléns. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

marinblå kökshandduk från Lexington

Marinblå kökshandduk från Lexington. Finns på Åhléns. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Annons
Grå kökshandduk med Solstickan-motiv

Fint mönster från klassiska Solstickan –denna kökshandduk finns på Åhléns. Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Kökshandduk med mönster av kända byggnader i Umeå.

Denna fina handduk är med i serien Houses of Umeå från Citronelles Agenturer. Riktigt härlig design! Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Annons

Sätt en fördeg – gör så här

Fredriks Fika gör sin fördeg i fyra steg.

  1. Blanda alla ingredienser i din bunke.
  2. Vispa ihop ingredienserna så att smeten bli slät.
  3. Täck din bunke med plastfolie samt en kökshandduk.
  4. Låt fördegen stå och mysa i cirka 12 timmar.
Fördeg som stått i 12 timmar.
Foto: Fredrik Nylén

Så här kommer din fördeg se ut när du låtit den få stå och bubbla till sig i ett halv dygn. När detta är klart är du redo för ditt första riktiga surdegsbak. Läs mer om detta i nästa steg i surdegsprocessen.

Källa: Fredriks Fika

Annons