Steg två i att baka ditt egna surdegsbröd är att sätta en fördeg. Här lär vi dig hur du gör!
Vad är en fördeg?
Efter att du blivit klar med det förra steget, att göra din surdegsbas, så är du nu redo att förbereda inför ditt första surdegsbak. Om din bas nu är kraftfull och bubblande så är den redo, skriver Fredriks Fika.
Enligt den populära bloggaren är det första vi nu gör att sätta en fördeg. Detta gör man för att aktivera degens jäsförmåga och ge den mer av den tydliga, syrliga, karaktären som surdeg är så känt för.
Bloggaren Fredriks fika påpekar också att det tar 18-20 timmar innan ditt knapriga bröd är helt färdigt från det att du sätter din fördeg, så tänk på när du du planerar ditt brödbak.
Om Fredrik vill ha brödet till frukost så sätter han fördegen redan på morgonen dagen innan. Om han däremot vill baka när han är färdigjobbad för dagen så sätter han fördegen innan han går och lägger sig kvällen innan.
Denna fina handduk är med i serien Houses of Umeå från Citronelles Agenturer. Riktigt härlig design! ANNONS Läs mer och beställ här.
Sätt en fördeg – gör så här
Fredriks Fika gör sin fördeg i fyra steg.
Blanda alla ingredienser i din bunke.
Vispa ihop ingredienserna så att smeten bli slät.
Täck din bunke med plastfolie samt en kökshandduk.
Låt fördegen stå och mysa i cirka 12 timmar.
Foto: Fredrik Nylén
Så här kommer din fördeg se ut när du låtit den få stå och bubbla till sig i ett halv dygn. När detta är klart är du redo för ditt första riktiga surdegsbak. Läs mer om detta i nästa steg i surdegsprocessen.