Artikeln innehåller reklamlänkar

Så bakar du surdegsbröd – steg tre: Baka ditt bröd

Ett uppskuret surdegsbröd.

Foto: Unsplash

Nu när din surdegsbas är klar (och kan användas för evigt om du fortsätter mata den) och du låtit din fördeg stå och mysa i ett halvt dygn så är det dags. Nu bakar vi!

Har du inte hängt med i alla stegen i hur man bakar surdegsbröd? I länken nedan kan du se hur du gör för att sätta din surdegsgrund.

Så bakar du surdegsbröd – steg 1: Sätt en surdegsbas

Steg 3: Baka ditt surdegsbröd

Har du satt din fördeg? Om inte: Se hur du gör här nedan!

Så bakar du surdegsbröd – steg 2: Sätt en fördeg

Detta behöver du för att baka ett surdegsbröd

En stor bunke

Detta är den perfekta skålen till alla dina bakbehov – men funkar dessutom perfekt till popcornen på helgen också!

Läs mer och beställ här.

Ett alternativ till den rostfria skålen är en degskål i plast.

Läs mer och beställ här.

En lames eller snittkniv

Snittkniven ger ditt surdegsbröd en sista signatur som visar att just du bakat det. Blunda och föreställ dig ett surdegsbröd, visst har det vackra mönster?

Läs mer och beställ här.

Valfritt: En bakmaskin

En bakmaskin, eller köksassistent, hjälper till med det mesta i köket. Är du inte sugen på att stå och knåda degen för hand? Då är detta en lösning för dig!

Läs mer och beställ här. (länk till butik)

Få produkter är så klassiska i bakvärlden som KitchenAids köksassistent. Denna, i en snygg och trendig mintgrön färg, är en fin detalj i alla hem.

Läs mer och beställ här. (länk till butik)

Ingredienser surdegsbröd

För att baka Fredriks Fikas surdegsbröd behöver du

1 fördeg

15 deciliter eller 900 gram Manitoba cream (eller vanligt vetemjöl)

5 deciliter vatten

20 gram salt

2 matskedar rapsolja till formen

Baka surdegsbröd: Så här gör du

Har du alla ingredienser klara? Då är du redo att sätta igång nu!

  1. Blanda din fördeg, mjöl och vatten i din bunke eller bakmaskin.
  2. Knåda degen, antingen fem minuter i maskinen eller tio minuter för hand.
  3. Häll i saltet och knåda några minuter till.
  4. Smörj en stor ugnsform med höga kanter med rapsoljan. Lägg ned din deg och vik den dubbelt några gånger.
  5. Plasta degen och låt den jäsa på en varm plast tills den dubblat i storlek. Hur lång tid det tar beror på hur länge din surdegsbas levt.
  6. Sätt igång din ugn på 250 grader.
  7. Lägg upp din deg på ett mjölat bakbord eller diskbänken. Knåda inte. Fredriks Fika tipsar om att du ska undvika att knåda så mycket som möjligt. Om du knådar degen så försvinner bubblorna i degen som ger de härliga håligheterna i brödet. Pudra ovansidan av degen med mjöl och, om du bakar frallor, dela upp dem i 20 bitar. Annars kan du göra ett eller två bröd.
  8. Lägg upp dina bullar på ett bakplåtspapper, skåra med din snittkniv (eller lames), och baka mitt i ugnen i 8 - 12 minuter tills brödet fått fin färg.
  9. Nu är ditt surdegsbröd eller dina surdegsfrallor klara! Låt svalna något innan du skär upp.
Fredriks Fikas surdegsbullar.

Foto: Fredrik Nylén

Se Fredriks Fikas recept här!