Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Vilket salt ska jag använda till gravning?

05 dec, 2019 
Maud Onnermark
Marcus Alm
Använd vanligt joderat salt eller grovsalt till gravlaxen i jul – aldrig mineralsalt.
Foto: Shutterstock/TT
Att grava egen lax till jul är inte bara gott – det är också ett kul sätt att få med hela familjen på matlagningen! Även de små kommer tycka det är roligt och spännande att se hur salt kan förändra fiskens färger, smaker och konsistenser.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Grava egen lax till jul – här är saltet du bör använda

Fråga: Jag undrar varför man skall använda grovsalt till gravning? Jag har hört att det beror på jodet. Kan du förklara? Jag har nämligen gravat lax med vanligt salt förr och resultatet blev utmärkt och ingen blev sjuk efteråt.

Du behöver inte använda grovt salt till gravning. Det går alldeles utmärkt med vanligt joderat hushållssalt. I våra gravningsrecept är det alltid det som avses, såvida det inte står något annat.

Det går utmärkt att använda vanligt joderat hushållssalt till gravad lax.
Foto: Shutterstock/TT

Vanligt joderat salt – perfekt när du gravar till hushållet

Det finns även finkornigt salt utan jod. För jod kan, om man ska grava stora mängder, ge en något besk smak. Ska du grava stora mängder kan du hellre ta ett jodfritt salt. Men när man gravar till det lilla hushållet kan vanligt joderat salt användas.

Annons

Vi vet inte om du blandat ihop begreppen joderat salt och mineralsalt. Använder du mineralsalt riskerar du att bli sjuk. Det är direkt olämpligt att använda till gravning. I mineralsalt har man bytt ut en del av natriumet mot kalium. Dessa salter säljs dock under speciella märkesnamn – så det borde inte vara några problem att välja rätt.

Se också: Så gör du supersnabba köttbullar

Så gör du köttbullar supersnabbtBrand logo
Så gör du köttbullar supersnabbt
Annons