5 frukter du bör byta ut till ekologiska

Foto: TT/Shutterstock

Livsmedelsverket utför prover på all mat som säljs i Sverige. Baserat på deras mätningar av bekämpningsmedel rekommenderar Naturskyddsföreningen att vi byter ut dessa fem frukter till ekologiska alternativ.
Två apelsinklyftor

Foto: TT/Shutterstock

Citrus

Citrusfrukter håller sig vanligtvis längre om de är besprutade eftersom de behandlas med det svampdödande medlet imazalil. Ämnet misstänks dock vara cancerogent och hormonstörande. 95 procent av alla citrusfrukter i undersökningen innehöll bekämpningsmedel, framförallt i skalet men även i fruktköttet. Men eftersom skalen i citrusfrukter ofta används i matlagning eller för smaksättning av dryck finns skäl att vara extra försiktig med just den typen av frukt.

Päron

Tre päron.

Foto: TT/Shutterstock

I sju av tio tester innehöll päronen rester av bekämpningsmedel, men det finns ont om närodlade, ekologiska päron i Sverige, trots att det är en av de frukter som klarar sig bäst i svenskt klimat.

Ett helt rött äpple och ett halvt.

Foto: TT/Shutterstock

7 nyttiga kryddörter som stärker din hälsa

Äpple

Äpplen är en av våra mest älskade frukter, men bekämpningsmedel hittades i 9 av 10 tester. På vissa äpplen hittade men även ämnet karbendazim som misstänks vara cancerogent och reproduktions-och hormonstörande. Det ämnet går inte heller att skölja bort eftersom det genomsyrar hela frukten.

En bananklase.

Foto: TT/Shutterstock

Banan

Det har länge varit snack om hur besprutade bananer är, och det gäller fortfarande. Livsmedelsverket fann rester i 67 procent av testerna. Framförallt är det ett stort problem för miljön och för odlarna, som utsätts för parakvat, vilket anses vara ett av världens farligaste bekämpningsmedel. Medlet är förbjudet i Sverige och EU sedan länge eftersom det är väldigt skadligt för både människor och natur. Även andra tropiska frukter kommer ofta från rikligt besprutade plantager.

Se också: 3 anledningar att äta (ekologisk) banan varje dag

1:11

Efter reklamen: 3 anledningar till att äta banan varje dag

(1:11)

Vindruvor

Vindruvor innehåller flest olika rester av bekämpningsmedel och nästan alla tester, 96 procent, innehöll någon form av medel där flera av dem är välkänt problematiska. Vissa medel går att skölja bort, men andra sätter sig i hela frukten.

Källa: Livsmedelsverket, Naturskyddsföreningen.

5 maträtter du kan göra nyttigare genom att byta ut 1 ingrediens