Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Allt fler väljer den nya alkoholfria trenden

21 jun, 2014 
Marie Skoglund
Katarina Petersén Nielsen
Två händer skålar med alkoholfritt, trenden som är hetare än någonsin
Allt fler avstår från alkohol för sin hälsas skull. Det har både Systemet och restaurangerna upptäckt och nu finns det många alkoholfria alternativ för den som vill njuta av god dryck till vardag eller fest.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons


Tidigare har den som avstått alkohol vid middagar eller fest oftast varit en kvinna i väntans tider eller den som haft oturen att bli kvällens chaufför. Det som stått till buds har i de flesta sammanhang varit mineralvatten, läsk eller juice. Om någon mot förmodan valt att dricka alkoholfritt utan ”legitim” anledning har det setts på med skepsis. Men i dag ser det annorlunda ut.

Att välja alkoholfritt ses snarare som ett tecken på medvetenhet om hälsan än som att något är fel, eller att man som kvinna definitivt måste vara gravid.

Efterfrågan på alkoholfritt ökar

– Vi har både restaurang och nattklubb hos oss och ser tydligt att efterfrågan på alkoholfritt ökat. På klubbar och restauranger inne i stan är det över huvud taget inget konstigt att välja en alkoholfri öl eller drink, säger Richard Christensson, ansvarig för mat och dryck på Stenungsbaden Yacht Club norr om Göteborg och fortsätter:

Annons

– Jag har varit i branschen länge och ser att folk blir mer och mer medvetna om vad de dricker. Förr var det så mycket som möjligt, sen vred det mot att man skulle veta vad man drack och till vilken mat det passade. Nu är det mycket hälsa som styr trenden.

På restaurang Thörnströms Kök i Göteborg upplever man detsamma. Här serveras mat och dryck i kombination och totalt finns ett tjugotal muster och bärdrycker som alternativ till viner och alkoholhaltiga aperitifer.

alkoholfritt rött vin
Gästerna uppskattar att det finns alkoholfria alternativ till varje rätt, säger restaurangchef Peter Halldén.

Rekommenderar alkoholfritt

– För den som inte dricker vin rekommenderar vi sedan något år en alkoholfri dryck till varje rätt och det är väldigt uppskattat, säger Peter Halldén, restaurangchef på Thörnströms Kök.

Annons

Han tror dock inte att fler gäster väljer bort vin och alkohol till maten i dag än tidigare. Däremot är det allt fler som väljer alkoholfria alternativ i stället för mineralvatten eller läsk när möjligheten numera finns.

– För våra gäster handlar mycket om den sociala biten och att alla runt bordet får samma typ av upplevelse. Att man oavsett om man dricker alkohol eller inte kan njuta av smaken på lika villkor.

Dubblat sortiment på systemet

På Systembolaget talar siffrorna sitt tydliga språk. Efterfrågan och försäljningen av alkoholfria dryckesalternativ ökar stadigt och det senaste året har man närmast dubblat sitt sortiment. Och då handlar det inte bara om alkoholfritt öl eller vin.

– Vi har aktivt jobbat med att hitta nya produkter, och framför allt här i Sverige har det dykt upp många bra drycker, säger Lennart Agén, presschef för Systembolaget.

Annons

– Tidigare har många av de alkoholfria viner som funnits varit för söta, men de blir både bättre och fler. Dessutom finns det i dag äppelmuster och framför allt drycker på blåbär, lingon och vinbär som är utmärkta ersättare för vin.

Anledningarna till den alkoholfria trenden är flera, menar Lennart Agén. Att utbudet ökat och förbättrats är en, det goda värdskapet en annan och medvetenheten om hur alkoholen påverkar hälsan ytterligare en.

– Det goda värdskapet skulle jag nog vilja påstå gäller i alla åldersgrupper. Man vill helt enkelt att alla gäster som bjuds in ska få en total smakupplevelse och känna att det är fest, säger Lennart Agén.

Se också: Kryddig bål med pumpa och alkoholfritt bubbel

Kryddig bål med pumpa och alkoholfritt bubbelBrand logo
Kryddig bål med pumpa och alkoholfritt bubbel

Trendigt bland yngre

– När det gäller att avstå från alkohol på grund av livsstil och hälsa ser vi framför allt den trenden bland yngre. Det är tydligt att de har en ökad medvetenhet om hur alkohol påverkar kroppen.

Annons

Just hälsomedvetenheten gör sig också ständigt påmind. Vart man än vänder sig dyker nya dieter, träningsmetoder och livsstilstips upp. Och alla har samma budskap: För att hålla sig i form och behålla hälsan livet ut måste man onekligen tänka på vad man stoppar i sig – både när det gäller mat och dryck.

Läs också: Sluta helt eller dricka lagom?

Tips på alkoholfritt till olika rätter

Oavsett vad du äter finns det goda alkoholfria drycker som passar. Här är några tips (några drycker kan innehålla upp till 0,5 % alkohol):

Till kött

Rött vin alternativt en lite kraftfullare öl. En bärdryck på svarta vinbär/vindruvor eller blåbär kan också fungera.

Till fisk

Vitt torrt vin alternativt en lättare öl. Även en torrare cider är ett bra alternativ (passar även till kött).

Till vegetariskt

Veteöl (även gott till skaldjur och asiatiskt) eller ett vitt torrt och lite fruktigt vin. Även en kornmaltdryck med smak av äpple och grönt te kan fungera.

Till dessert

Här finns många lite sötare goda mousserande alternativ på både druvor och bär att välja mellan.

Alkoholfri aperitif

En enkel alkoholfri drink på San bitter och juice (blir som Campari Juice), ett glas friskt mousserande eller en kall päroncider är några goda alternativ.

För den som gillar snaps till julmaten, midsommarsillen eller kräftskivan finns det numera även alkoholfria ”kryddsnapsar”.

Linda Rosendahl, 39 år: Vill vakna pigg och nykter

För Linda och Torbjörn Rosendahl är alkoholfritt ett självklart val.

Linda Rosendahl: ”Jag har två barn på tre och sex och jobbar extra som instruktör på ett gym och i slutet av sommaren beslutade jag att faktiskt avstå från alkohol helt. Visserligen har jag aldrig varit någon större konsument av alkohol, men jag upplever ändå att det man dricker påverkar hälsan alltmer ju äldre man blir.

Annons

Sen är det inte roligt att känna sig trött och sliten tillsammans med barnen när det är helg bara för att man tagit ett par glas vin kvällen innan. Och vill man uppnå något med sin träning tror jag det lönar sig att minimera konsumtionen av alkohol. Så jag tycker helt enkelt inte att det är värt det. Jag dricker hellre läsk. Och efter att ha fått ett jättegott alkoholfritt vitt vin hos en väninna för några veckor sedan kan jag nog tänka mig att välja det någon gång också. Särskilt vid lite mer högtidliga tillfällen som nyår och midsommar där det hör till.”

Hälsovinster när du väljer alkoholfritt:

Det finns många hälsosamma fördelar med att välja alkoholfritt. Bland annat får du:

– Bättre sömn

– Fräschare känsla dagen efter

– Lättare att hålla/gå ner i vikt

– Bättre träningsresultat

– Friskare och slätare hy

Annons

– Mindre eller ingen skadlig påverkan/påfrestning på lever och njurar

– Ett sundare gladare ”jag”

Läs också: 11 goda alkoholfria drycker till julens alla fester!

Cecilia: Min vita vecka har varat i tre år

Cecilia Åhberg, här med kompisen Jilla, vill vara en aktiv kvinna och ångrar inte att hon valde bort alkohol.

När Cecilia beslöt sig för att helt avstå från alkohol var det många i hennes omgivning som reagerade. Och de flesta var positiva!

Det som började som en vit vecka för Cecilia Åhlberg har nu blivit tre år.

– Jag märkte att jag sov så mycket bättre då jag inte drack och kände mig fräschare. Det var inget svårt beslut, säger hon.

Annons

Det var efter en trevlig påsk i Frankrike som Cecilia bestämde sig för att nu var det dags för en alkoholfri period.

– Veckan blev en månad. Och när sommaren kom med rosévin och drinkar tänkte jag att jag testar att hoppa över dem med.

Det gick bra, hon saknade inte alkoholen. Den första månaden förstod hon däremot inte vad de runtomkring henne som drack hade så roligt åt, ju längre kvällen led.

– Ja, folk skrattade åt saker jag inte förstod, jag tyckte mest det var rätt plumpt. Det tog några månader innan jag var avslappnad och hade lika roligt utan alkohol som med.

Reaktionerna på hennes odramatiska beslut har varit många. De flesta har sagt ”wow, det borde jag också göra”.

– Men så finns det de som trugar och säger att ”äsch, ett glas kan du väl ändå ta”? En liten sidoreaktion på det är de som blir lite obekväma ”men ska du vara nykter, då blir du ju som ett vittne”.

Annons

Att avstå, säger hon, har inte varit svårt, även om hon ibland saknar champagnen.

– Men jag vill ändå inte dricka. Vi har fyra barn och det är bra att någon alltid är nykter. Jag känner mig piggare och är en spontan person, och det är skönt att veta att det inte är alkoholen som gör mig sprallig. Det är så jag är.

Vad är det då som i vissas ögon gör det så provocerande att tacka nej till ett glas?

– Drycken är laddad med mer än det vi dricker, den är ett socialt kitt, säger Ingegerd Sigfridsson som forskat runt vad alkohol och kaffe betyder då vi umgås. Med glaset eller kaffekoppen i handen är vi en del av något.

– Att gå och ta en öl eller en fika är starkt kopplat till samvaro. Gemenskapen är det viktigaste, och vissa dricker fast de egentligen inte tycker om det för att kunna vara en del av gruppen. Man kan fråga sig om vi dricker för att det är socialt eller om vi blir sociala då vi dricker, säger Cecilia.

Alkohol – inte bara negativt

– Typ 2-diabetiker som dricker måttligt med alkohol har mindre sjuklighet, säger professor Fredrik Nyström

Medelhavsdiet brukar ofta framhållas som speciellt bra för hjärtat. Och ett litet glas vin till måltiden kan hjälpa till…

Annons

Ett glas vin eller två till kvällsmaten kan ha en positiv effekt, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin i Linköping.

– Att dricka måttligt med alkohol är bra för hjärta och kärl och dessutom lugnande för många. Du sover gott. Alkohol vidgar blodkärlen genom att bland annat frisätta kväveoxid. Inte minst typ 2-diabetiker som dricker måttligt med alkohol har mindre sjuklighet än de som dricker lite. För diabetiker är måttligt vindrickande blodtrycks- och blodsockersänkande och det påverkar blodfetterna positivt.

Fredrik Nyström genomförde 2005 en studie på 44 personer mellan 25 och 35 år. Hälften drack vin varje dag under tre månader, de andra drack ingenting. För kvinnorna gällde 15 centiliter per dag, för männen 30. Prover togs hela tiden på lever, blodfetter, total fettmängd och leverfettmängd. Proverna visade en klar fördel – för de som drack.

Annons

– Det farliga kolesterolet blev 17 procent lägre hos vindrickarna, jämfört med kontrollgruppen. Något som förvånade var att de som drack inte fick mer fett i levern, generellt. Ingen av deltagarna fick leverförfettning. Det här är moderna vetenskapliga resultat, men det ligger så att säga i uppdraget för många inom ”hälsa” att säga att alkohol är farligt.

Medelhavsdiet och vin

Nyligen redovisades en stor studie från Spanien, som sett på hur personer i riskgruppen för hjärt-kärlsjukdomar påverkades av medelhavsdiet plus vin till måltiderna. I dieten ingick framför allt grönsaker, vitt kött, spannmål och fett från olivolja och nötter. Som kontrollgrupp fanns personer som åt mat med endast lite fett. Resultatet? Risken för hjärt-kärlsjukdom reducerade med 30 procent för dem som åt enligt medelhavsdieten och drack vin, jämfört med kontrollgruppen.

Annons

– Nötter, olivolja och måttliga mängder vin verkar vara en bra kombination för hjärta och kärl, säger Fredrik Nyström.

Vad gäller andra samband som ibland förs fram, exempelvis att antioxidanterna i vinet är bra för oss, är han tveksam.

– Nej, det vet vi inte alls. Några positiva resultat har inte kunnat visas i studier, där försökspersonerna slumpmässigt delats in i grupper. E-vitamin ökar till och med sjukligheten om det tas i för stora doser.

Finns det då inga negativa sidor med alkohol?

– Risken för vissa tumörtyper vid bröstcancer är cirka 7–15 procent högre för dem som uppger att de dricker 10 gram alkohol per dag, vilket är detsamma som ett glas vin. Sedan ska naturligtvis den som har missbruk i familjen vara försiktig. Det finns en ärftlig komponent som jag önskar det kunde forskas mer på.

Annons

Läs också: Ny studie: Att dricka varje dag minskar risken för demens

Gränser för måttligt drickande:

Ett standardglas motsvarar

– 50 centiliter folköl eller cider

– 33 centiliter mellanöl/starköl

– 15 centiliter vin

– 4 centiliter starksprit

Rekommendationen är högst 9 standardglas per vecka för kvinnor och 14 för män.

* I en studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset fick sex personer dricka rödvin och sex personer alkoholfri druvsaft. Kärlfunktionen förbättrades i båda grupperna.

* För den som tror att rödvinets flavonoider kan vara nyttiga har University of California testat olika druvor för att komma fram till vilken som hade högst halt. Cabernet sauvignon vann, knappt följd av petit syrah och pinot noir.

* En måttlig alkoholkonsumtion hos äldre pekar på en minskad risk för demens, jämfört med nykterister.

Annons

* Ett dagligt glas rödvin halverar risken att drabbas av prostatacancer, sägs i en studie från Fred Hutchinsons cancerforskningscentrum.

Supen ingick i arbetet

På 1700-talet var öl den dominerande drycken i Sverige och en del av det vardagliga livet. Vatten kunde vara smutsigt och hälsovådligt och mjölk var inget alternativ för de flesta. När kunskapen om att tillverka starksprit gjorde sitt intåg, ersatte den i många fall ölen. I arbetet ingick en daglig sup eller två i lönen.

När nykterhets- och arbetarrörelsen så småningom växte sig starka gällde nej till alkohol på arbetsplatsen. I dag går vi på after work och markerar att nu, efter jobbet, är alkohol tillåtet.

Ja, både kaffe och alkohol är normgivande drycker. Den som tackar nej kan uppfattas ta avstånd från det sociala sammanhanget. Och vi vill ju så gärna höra till.

Annons

– Vissa som inte vill dricka har strategin att ta en lättöl i stället, då är det ingen som reagerar. Det ser ju likadant ut som annan öl. Jag har hört samma om kaffe. Någon hällde coca-cola i koppen i stället eftersom det också är en mörk dryck.

Fakta alkohol

När alkohol bryts ner i kroppen bildas acetaldehyd som är toxiskt. Alkohol kopplas till cancerformer i svalg, tjock- och ändtarm, lever, bröst, mun, struphuvud och matstrupe.

Visst går det att bli allergisk mot vin. Framför allt är det då mot sulfiter (svaveldioxid) och histaminer. Halten av svaveldioxid i vinet avtar med åren, så välj ett äldre vin. Den som är känslig mot histamin ska undvika rödviner som lagrats länge på fat.

Ett glas vin innehåller 150–250 kcal. Då levern prioriterar att ta hand om alkoholen skjuts förbränningen av fett upp. Stora mängder B-vitamin går också åt. Alkohol gör dig hungrig, eftersom det går åt mycket energi att rena kroppen från alkohol.

I takt med ökad ålder tål vi allt mindre mängd alkohol, då andelen vatten minskar i kroppen. Eftersom alkohol är vattenlösligt blir du mer onykter. Kvinnor tål alkohol sämre än män. En del av förklaringen ligger i att mäns kroppar innehåller mer vatten och har mindre fettvävnad än hos kvinnor.

Läs också: Så gör du din egen ginger beer

Myterna: Pizza mot bakfylla är bara nys

I boken ”Myter om mat (reklamlänk)” avlivar kostläkaren Stephan Rössner några av våra ”sanningar”, bland annat om alkohol:

Annons

– alkoholister kan inte drabbas av åderförkalkning.
Visst är det så att alkohol höjer halten av det goda kolesterolet, HDL, som renar kärlen från avlagringar i kärlväggarna, men i stället kan alkohol ge en hjärtmuskelskada som ger en nedsatt funktion och påverkan på ork. Ett för högt alkoholintag påverkar så gott som alla organ negativt.

– du blir inte bakfull av champagne.
Jodå, alkohol som alkohol, du blir både full och bakfull om du dricker för mycket. Champagne omges av ett skimmer av fest, lyx och flärd, och det är sällan vi dricker mer än något glas.

– du blir mer full av att blanda olika orters alkohol.
Nej, det blir du inte. Det är alkoholen som gör dig full, och kroppen kan inte avgöra vilken sort den kommer från. Däremot är det kanske så att du dricker både en drink före maten och en cognac till kaffet – och en hel del däremellan – om du blandar. Du dricker helt enkelt mer.

Annons

– du får inte dricka alkohol då du går på penicillin.
Jo, vad gäller penicillinets effekt kan du dricka, det minskar inte dess verkan. Däremot finns det speciellt kraftiga antibiotika där risken för leverskada är större, och där en kombination med alkohol förstärker risken.

– pizza är bra mat vid bakfylla.
Nja. All mat är bra eftersom kroppen behöver återhämta sig och framför allt fylla på sina vätskedepåer. Frukt, bär och grönsaker hjälper inte heller mot baksmälla men ger bra näring som skyddar levern och minskar risken för leverskador. Men att pizza skulle ha någon speciellt bra effekt på bakfyllan är bara nys.


Foto: Patrik Bergenstav

Läs också: 4 alkoholfria drinkar till festen!

4 alkoholfria drinkar till festen.
Annons