Studie: Alkoholfri druvjuice skyddar hjärtat

Druvjuice och röda vindruvor

Du behöver inte dricka rödvin för att skydda hjärtat – alkoholfri juice har samma effekt. Och det fungerar lika bra med rödbetsjuice som med druvjuice.

Att rödvin i måttlig mängd kan vara bra för hjärtat är känt sedan tidigare. Men studier, bland annat en svensk studie vid Linköpings universitet, har visat att även alkoholfri druvjuice kan ha positiva effekter på blodtrycket och skydda hjärtat

I studien från Linköpings universitet provade man om något ämne i druvjuice påverkar enzymet ACE, som spelar en viktig roll när det gäller högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. En del av de vanligaste blodtrycksmedicinerna hämmar detta enzym. I studien användes odlade mänskliga celler för att undersöka hur ACE påverkades av olika drycker. Cellerna fick bada i rött vin, vitt vin och rosévin och i druvjuice.

Vidgar blodkärlen

Inte helt oväntat visade sig alkholfri röd druvjuice ha samma positiva hälsoeffekter som vin – vilket måste vara en glad nyhet för nykterister.

Det är druvornas innehåll av flavonoider som ger skyddseffekten. Det finns många olika flavonoider, i de röda och blå druvorna finns de mörka pigmenten antocyaniner. Andra forskare har visat att antocyaniner också har positiva effekter på hjärta och kärl genom att motverka högt kolesterol, vidga blodkärlen och förhindra att plack i kärlen byggs upp och bildar åderförkalkning.

Vill du dricka druvjuice bör den helst inte innehålla socker så läs innehållsförteckningen.

Rödbetsjuice också bra för hjärtat

Det är inte bara druvjuice som kan sänka blodtrycket, skydda kärlen och öka orken. Även rödbetsjuice har visat sig ha samma positiva hälsoeffekter. I England har forskare visat att blodtrycket sänks med ca 10–15 procent redan några timmar efter att man druckit rödbetsjuice, och en studie gjord i USA har visat att rödbetsjuice kan ge ökad genomblödning till hjärnan, något som minskar risken för både demens och åderförkalkning.

Orsaken är nitrat, ett ämne som det finns mycket av i rödbetor. Rödbetornas röda färgämne (betacyanin) är dessutom extremt rikt på polyfenoler, skyddsämnen som fungerar som antioxidanter.Röd druvjuice ger garanterat ingen baksmälla.

Av Susanna Hauffman

Foto: TT/Shutterstock

Mer innehåll hos allas.se: