Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ansjovis säljs för rekordsummor på Blocket – högsta prislapp hittills: 10 laxar

23 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, tomma lådor där ansjovisburkar skulle ha funnits, till höger, en öppnad ansjovisburk.
Anjovisbristen har försatt Sverige i en djup kris. Så djup att "hjältar" försöker rädda julefriden med att sälja burkar till astronomiska priser.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tidigare i december slog nyheten ner som en bomb. Ansjovisbristen hotade Jansons frestelse på julbordet. Ett skräckscenario för många som inte kan tänka sig ett riktigt firande utan rätten.

Vissa har varit ute i god tid och fått tag på några burkar. Andra har bara haft tur. Numera gapar de flesta butikshyllorna tomma och på nätet är det mer regel än undantag att mötas av beskedet ”slutsålt”.

Men där det finns nöd finns det också uppfinningsrikedom. Eller opportunism, om man ska vara ärlig. Driftiga privatpersoner har bestämt sig för att slå mynt av krisen och dagen innan julafton säljs ansjovis för flera hundra kronor på marknadsplatsen Blocket.

Se också: Så gör du om de klassiska julbordsrätterna till vegetariska

Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariskaBrand logo
Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariska

I skrivande stund, klockan 11 på lille julafton, fanns 35 annonser ute. Priserna varierar enormt. En vänlig själ erbjuder en handfull burkar till självkostnadspris. Men det är ett undantag. De flesta burkar ligger på cirka 500 kronor styck.

Annons

I en annons trycker säljaren på en öm punkt och jämför en burk ansjovis värde med julefriden. Sedan kommer en mening med glimten i ögat. "Elbrist, vedbrist och skenande coronakris i all ära – det var anjsoviskrisen som till slut höll på att få dig inlagd".

Till Allas.se säger säljaren så här om intresset:

– Det är galet där ute. Buden haglar in. Så mycket kan jag säga.

En annan som säljer burkar för 350 kronor styck, säger att han har fått 2000 förfrågningar och sålt några.

2000, stämmer det?

– Japp, det stämmer. Har själv varit fiskare i Bohuslän och vet att ansjovis är en stor höjdpunkt på jul.

Någon annan försöker få 10000 kronor för en burk. Vi lyckades nå säljaren för en kommentar.

– Jag har fått väldigt många, mycket arga, svar men också många glada julhälsningar. Min tolkning är att Sverige kokar utan sin älskade ansjovis, men trots det har många av mina potentiella kunder inte varit beredda att betala vilket pris som helst. De verkar föredra att fira julen med en viss måtta och saknad i år och gör vad de kan för att hjälpa varandra hitta både julglädje och ansjovis. Har tyvärr inte lyckats sälja en enda burk ännu och det ser ut som att jag får äta upp min ansjovis själv.

Annons

Det är alltså en seriös annons?

– Det är klart. Men är riktad mot de med riktigt mycket pengar.

Så löser du krisen

Men vill du inte ge hutlöst mycket för årets Jansson, finns andra knep att ta till. Det säger Rosie Söderlund, redaktör för Recept.se.

– Ett par tips är att utgå från ett klassiskt recept på Jansson och använda ansjoviskryddad sill eller matjessill istället. Om man använder sill bör man skära den i riktigt små bitar. Ett alternativ är annars att göra gratängen vegetariskt och ha i parmesan och soltorkade tomater istället.

Tre recept på Jansson

En klassisk Jansson hittar du här.

Vill du göra den vegetarisk? Prova detta recept med parmesan och soltorkade tomater.

Därför har vi brist på ansjovis

Ansjovisinläggning görs på skarpsill, som är en mindre variant av vanlig sill, säger Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi på institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet till sajten forskning.se.

Annons

Numera finns få svenska båtar kvar av den storlek som fångar och landar skarpsill till de svenska fabriker på västkusten som gör ansjovisinläggningar. Istället importeras mycket av skarpsillen. Framför allt från Norge och England.

– Anledningen till att de mindre båtar som förr fanns på västkusten har försvunnit beror till stora delar på den fiskeförvaltning vi har idag, med så kallade försäljningsbara fiskekvoter. Den förvaltningen har lett till att det numera finns få, men väldigt stora, fiskebåtar. Dessa båtar landar sina fångster av sill och skarpsill i Danmark, där den blir fiskmjöl. Idag går mer än 90 procent av den svenska kvoten av dessa fiskar alltså till fiskmjölstillverkning, säger Kerstin Johannesson till forskning.se.

Se också: Så hanterar du konflikter under julen

Psykologen tipsar – så hanterar du konflikter kring julenBrand logo
Psykologen tipsar – så hanterar du konflikter kring julen
Annons