Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Janssons Frestelse hotad – därför kan du bli utan rätten på julafton

06 dec, 2021 
Alex Hartelius
Janssons och julbord
Julbordsklassikern Janssons frestelse är hotad.
Fisket är så dåligt att det inte är säkert att man kan möta efterfrågan.
– Vi ligger under gränsen när det gäller råvarutillgången just nu, säger råvaruinköpare Bengt Lorentsson till Lysekilsposten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Janssons frestelse har länge varit en favorit på julbordet och för många är den en sann klassiker. För många är det också ett vitalt samtalsämne vid julbordet om vem som lagar godast Janssons. Ibland enas man, ibland skapas dålig stämning.

Se också: Så gör du köttbullar supersnabbt

Så gör du köttbullar supersnabbtBrand logo
Så gör du köttbullar supersnabbt

Nu kan alla som vill sätta tänderna i den omåttligt populära julklassikern, och tugga om vem som lagar godast Janssons, bli djupt besvikna. Det är nämligen dålig skörd i vattnet och fiskare slår larm om att Janssons existens på julbordet är hotad.

Annons

– Vi ligger under gränsen när det gäller råvarutillgången just nu och det kan bli brist till jul, säger råvaruinköpare Bengt Lorentsson till Lysekilsposten.

Sill
Fångsten av skarpsill vid Bohuskusten har varit dålig under hösten.

”Behöver mer skarpsill”

Fångsten av skarpsill vid Bohuskusten har varit dålig under hösten och är inte i närheten av att trygga efterfrågan på ansjovis hos Abba/Orkla.

Bengt Lorentsson hoppas att fiske i Nordsjön ska kunna lösa efterfrågan, men det kan ändå vara för sent då skarpsillen måste ligga i kryddlag i fyra till sex veckor.

Annons

– Totalt sett behöver vi mer skarpsill för att klara behovet, säger han.

ICA hoppas lagret räcker

I värsta fall kan det få bli en Janssons frestelse utan ansjovis, vilket går att likna med en annan klassiker: potatisgratäng. Det finns även vegetariska alternativ och man kan byta ut ansjovisen mot exempelvis aubergine.

ICA skriver i ett sms till Aftonbladet att det fortfarande finns ansjovis i deras sortiment, men att man inte ska ropa ”hej” än.

”Det är inte slut på ansjovis, men det kan eventuellt bli brister framöver på grund av sämre tillgång och fiske i säsongen. Vi hoppas givetvis att de volymer vi har kommer att räcka över de stora säsongerna jul och påsk”, skriver Sara Rosendahl, kategoriområdeschef färsk fågel, fisk och vegetariskt på ICA Sverige.

Janssons frestelse
Den klassiska julrätten Janssons frestelse.
Annons