Guide: Hur länge håller julmaten?

Uppdukat julbord med julskinka.

Foto: Ulrika Pousette

Julmat kommer oftast i stora mängder vilket brukar innebära mycket rester. Men hur länge kan vi egentligen äta skinka, ägg och rödkål? Tv-kocken Maud Onnermark vet.

Hur länge håller maten? Egentligen? Det beror på hur den förvaras, ju kallare du har i din kyl eller frys desto längre håller maten.

Se också: Så gör du köttbullar supersnabbt

0:58

Efter reklamen: Så gör du köttbullar supersnabbt

(0:58)

När det gäller julmat är det viktigt att inte låta den stå framme för länge i rumsvärmen. Tv-kocken Maud Onnermarks tips är att göra julmat som kan frysas i god tid, t ex funkar det mycket bra att frysa mjuka matbröd och andra bakverk.

Frys in och omvandla julmaten

Köttbullar går också mycket bra att frysa in. Skinka går bra att frysa men den vill man ju ha nylagad, så den gör man bäst dagen före och griljerar samma dag.

Gör den andra julmaten 1–2 dagar före, så att den är så fräsch som möjligt när julbordet ska ätas. Blir det sedan rester går det ju bra att frysa många rätter till ett senare tillfälle.

Ett annat tips är att när julrätterna börjar ta slut omvandla dem till smörrebröd. Nästan alla julbordsrätter passar på ett smörrebröd.

Porträtt av Maud Onnermark, tv-kock.

Maud Onnermark har koll på julmatens hållbarhet.

Foto: Ulrika Pousette

Julmatens hållbarhet – så länge håller julmaten:

Så här länge brukar julmaten hålla sig fin under förutsättning att den inte stått alltför länge i rumsvärmen. Men det viktigaste vi har är vår näsa, så glöm inte att lukta att det känns fräscht. Smaka lite och är du osäker kan det vara dumt att chansa.

  • Mjukt bröd: 3 månader i frys.
  • Sillinläggningar: 1 vecka i kyl.
  • Köttbullar: 4 dagar i kyl, 3 månader i frys.
  • Kokt griljerad skinka: 1 vecka i kyl, 3 månader i frys.
  • Janssons frestelse: 4 dagar i kyl.
  • Gravad lax: 3–4 dagar i kyl, 1–2 månader i frys.
  • Kallrökt lax: 5 dagar i kyl, 1–2 månader i frys.
  • Varmrökt lax: 5 dagar i kyl.
  • Rökta korvar: 1 vecka i kyl, 3 månader i frys.
  • Leverpastej: 1 vecka i kyl, 3 månader i frys.
  • Revbensspjäll: 4 dagar i kyl, 3 månader i frys.
  • Klassisk rödkål och brunkål: 1 vecka i kyl, 3 månader i frys.
  • Rödkåloch grönkålssallader: 1–4 dagar i kyl.
  • Risgrynsgröt: 4 dagar i kyl, 3 månader i frys.
Oväntade tipset: Så lagar man julmat i diskmaskinen