Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Årets matbluffar – här är alla nomineringar

19 jan, 2023 
Bilder på matprodukter.
Årets fem finalister.
Varje år röstas årets matbluff fram via föreningen Äkta vara. Bland årets nomineringar, som i år nådde nytt rekordantal, återfinns flera frukostfavoriter och fikaklassiker.
Här är 2022 års matbluffar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år kan vi rösta fram årets matbluff på föreningen Äkta varas hemsida. I år mottog föreningen hela 304 nomineringar, och nu har fem finalister korats av Äkta varas jury.

Bland årets matbluffar återfinns flera klassiker och favoriter – som glass, juice och grädde. Omröstningen börjar 17 januari och pågår till och med 23 januari. Vinnaren av årets matbluff avslöjas 25 januari i år.

Se också: 5 klassiska matbluffarBrand logo
Se också: 5 klassiska matbluffar

Här är årets finalister

Cider med smak av lingon.

Nyckelbryggerier Cider med smak av lingon

Annons

”Stoltserar med att vara en cider från Norrbotten med smak av lingon. Etiketten pryds också med lingon. På sidan av flaskan står även att smaken är "hämtade från våra skogar och myrar" och att cidern har "en äkta, frisk karaktär". I ingrediensförteckningen hittar man dock inte mycket av detta då den inte innehåller några lingon utan endast "naturliga aromer" av okänt ursprung och färg från bland annat svart morot. Inte heller den mindre mängd äpplen som cidern består av verkar vara norrbottniska, utan kommer från Sverige och Danmark, enligt mejl från företaget”, skriver Äkta vara.

Ingredienser: Kolsyrat källvatten, 15 % äppeljuice (fermenterad och icke fermenterad), socker, naturliga aromer, naturliga färgämnen (morot, körsbär och svart morot), syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat).

GB Glass
GB BigPack vaniljglass.

GB Glace Big pack vanilj

”GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. "Kan innehålla mjölk", står det komiskt nog efter ingrediensförteckningen”, skriver Äkta vara.

Annons

Ingredienser: Vatten, glukos-fruktossirap, socker, glukossirap, kokosfett, ärtprotein, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), salt, arom.

Keso protein

Arla Keso protein

”Keso protein "passar till en aktiv livsstil", står det på tillverkaren Arlas hemsida. Och givetvis är det proteinet som man anspelar på att den som tränar skulle vara i extra behov av. Proteinhalten är dock inte så mycket att stoltsera med, då det bara är en procentenhet mer än i Arlas vanliga Keso, 15 istället för 14 procent. "Naturligt proteinrik", kallar Arla det för, när de egentligen har tillsatt extra mjölkprotein i produkten”, skriver Äkta vara.

Annons

Ingredienser: Pastöriserad mjölk, mjölkprotein, salt, modifierad potatisstärkelse, konserveringsmedel (kaliumsorbat), syrningskultur, ystenzym.

Väldigt lite nyttig havre

Fazer Willja Oat for whipping

”Namnet antyder att det här är en vispbar produkt, som liksom havredryck görs av nyttig havre. Men är den verkligen "gjord av nordisk havre", som det står, när den bara innehåller en ynka procent havreextrakt? Visserligen står det även "blandning av vegetabiliskt fett" på framsidan, vilket är en mer korrekt beskrivning av innehållet. Huvuddelen utgörs nämligen av vatten och härdad kokos- och rapsolja, där det nyttiga i fettet har försvunnit”, skriver Äkta vara.

Annons

Ingredienser: Vatten, fullhärdade vegetabiliska oljor (kokos, raps), socker, havreextrakt 1%, emulgeringsmedel (E475, E435), stabiliseringsmedel (E464), surhetsreglerande medel (natriumcitrat), salt, färg (karotener).

Bravo röd apelsin juice

Bravo Röd apelsin

”Namnet syftar uppenbarligen på blodapelsin och en stor del av förpackningen täcks av just denna frukt. Största ingrediensen är dock äpple, som däremot inte avbildas alls. Juicen innehåller dessutom mer vanlig apelsin än blodapelsin. Exakt hur mycket, eller lite, blodapelsin det rör sig om framgår dock inte, vilket det borde göra. För att dölja bristen på blodapelsin har man blandat i en mindre mängd rödfärgande aroniajuice. Sedan nomineringen offentliggjordes har Skånemejerier hört av sig till Äkta vara och sagt att de ska ändra designen på produkten i början av 2023”, skriver Äkta vara.

Annons

Ingredienser: Juice från äpple, apelsin, blodapelsin, aronia, vitamin C.

Här kan du rösta!

Annons