Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Bästa knepet för att forma köttbullar supersnabbt

06 dec, 2021 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Åsa Österling
AvSandra Palmqvist
Köttbullar, formade efter ett riktigt superknep, i skål.
Julen är här! Och med den kommer också tillverkning av julmat i stora lass. Viktigast på julbordet är för många köttbullarna, som självklart ska vara hemgjorda. Men att rulla bullar till hela tjocka släkten kan vara tidskrävande. Här är ett gammalt restaurangtrick som att gör köttbullstillverkningen går som en dans!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Prinskorv, rödkål, sillar i olika inläggningar, rimmad skinka, Jansson och så köttbullar. När det kommer till julbordet är de flesta av oss traditionsbundna. Och att rulla hemgjorda köttbullar till ett större kompani tar både tid och energi.

Men bara lugn, det finns ett väl beprövat knep som gör processen så mycket enklare.

Så gör du köttbullar supersnabbt - se filmen här:

Så gör du köttbullar supersnabbtBrand logo
Så gör du köttbullar supersnabbt

Det gamla restaurangtricket att spritsa ut köttbullssmeten, flitigt använt av kändiskockar – och säkert även av vana husmödrar, gör verkligen susen utan att smaken på något sätt blir lidande.

Annons

Allas.se:s matprofil och bloggare Sandra Palmqvist berättar mer om knepet som hjälper dig att göra tillverkningen av köttbullar så smidig och rolig som möjligt.

Superknepet: Spritsa ut köttbullarna

Gör så här:

  1. Blanda din köttbullssmet.
  2. Fyll upp en sprits, ca ¾, och spritsa ut på en plåt enligt filmen ovan.
  3. Tillaga sen i mitten av varm ugn på 225° tills de är klara, ca 5-7 minuter. Tips! Det gör absolut ingenting om de inte blir helt klara hela vägen in i mitten.
  4. Låt svalna och frys in.
  5. Vid servering: Tina dina köttbullar i kyl över natten och värm sedan på dem i en stekpanna med valfritt matfett. På så sätt blir de både varma och får en fin stekyta.

– Jag tycker personligen att dessa sätt är de bästa sätten att både ”rulla” och tillaga köttbullar. Om man ska göra många köttbullar går det snabbt att spritsa och du slipper allt kladd. Att tillaga i ugn gör att du slipper fettstänk och skulle din smet vara lite lös, så gör det inget när du tillagar i ugnen. I en stekpanna hade de gått sönder lättare, skriver Sandra Palmqvist i sin blogg.

Dessutom blir det något fettsnålare eftersom du inte behöver något matfett när du tillagar köttbullarna i ugnen.

Vill du hellre steka köttbullarna i pannan direkt?

Du kan självklart spritsa smeten direkt ner i stekpannan (precis som på en plåt) och sen tillaga i ugnen. Välj det som passar dig bäst.

Tips: Så fyller du spritsen utan kladd

Har du också tröttnat på det kladd som ibland uppstår när det är dags att fylla en spritspåse? Ett tips är att sätta påsen i ett kärl av något slag, som till exempel ett litersmått, så blir det enklare att fylla – och garanterat mindre kladd.

Annons