Blossas årgångsglögg – här är alla smakerna år för år

Delad bild. Till vänster en flaska av Blossas årgångsglögg från 2012. Till höger en flaska av Blossas årgångsglögg från 2017.

Foto: Pressbild/Blossa

I snart 20 år har Blossa bjudit på en ny årgångsglögg, och varje gång är det lika spännande att få höra vilka smaker de kokat ihop i glöggfabriken. 2021 års glögg har smaksatts med solmogna apelsiner, men minns du de tidigare årens glöggar? Här har vi samlat smakerna från 2003 till 2020 för den nostalgiska glöggälskaren.

Att dricka glögg är en tradition med gamla anor. Redan i det antika Grekland drack man uppvärmt vin med kryddor och under medeltiden var kryddat vin väldigt populärt i hela Europa, enligt en historik från Spritmuseum. Ordet glögg kommer egentligen från ordet glödgad, som betyder uppvärma, och enligt Spritmuseum börjar benämningen glögg dyka upp i svenska kokböcker för första gången i mitten av 1800-talet.

TV: Glöggdrink med vaniljglass och marinerad apelsin
0:34

Efter reklamen: TV: Glöggdrink med vaniljglass och marinerad apelsin

(0:34)

Blossas årgångsglögg genom åren

Blossas glögg har tillverkats i 150 år utifrån ett hemligt recept, men den speciella årgångsglöggen har funnits sedan 2003. I snart 20 år har vi förväntansfullt väntat på att årets smak ska avslöjas – och sedan blivit antingen förtjusta eller besvikna. Oavsett utfallet är det tydligt att människorna bakom Blossa – som i dag ägs av det finska företaget Anora – har lyckats med sin marknadsföring. För visst är det lika spännande varje år att få höra vilken smakkombination experterna bakom glöggen tagit fram? Här kan du läsa mer om 2021 års glögg – smaksatt med solmogna apelsiner.

Många av oss glöggälskare minns säkert det år som årgångsglöggen föll oss i smaken lite extra. Men kommer du ihåg alla smaker som hittills kommit ur Blossas glöggfabrik? Om inte ger vi dig en nostalgisk tillbakablick här!

Glögg från Blossa – här är alla smakerna år för år:

Blossa 2003 – pomerans och apelsin

Det allra första året som årgångsglöggen buteljerades i Blossas fabriker föll valet på de klassiska julsmaker apelsin och pomerans.

En flaska av Blossas årgångsglögg år 2003, med smak av pomerans och apelsin.

Foto: Pressbild

Blossa 2004 – vinteräpple

De första åren fokuserade Blossa på typiskt nordiska smaker till årgångsglöggen. Som vinteräpple till exempel.

En flaska av Blossas årgångsvin år 2004, med smak av vinteräpple.

Foto: Pressbild

Blossa 2005 – hjortron och armangnac

Hjortron samsades med armangnac i Blossas tredje årgångsglögg. Armangnac görs av destillerat vitt vin och är en nära släkting till konjak.

En flaska av Blossas årgångsglögg från 2009, med smak av hjortron och armangnac.

Foto: Pressbild

Blossa 2006 – lingon och enbär

Enbär har i långa tider använts i bland annat folkmedicin då den anses ha urindrivande effekter. Men enbär används också ofta som smaksättare, bland annat i gin. År 2006 fick den sällskap av lingon i Blossas årgångsglögg.

En flaska av Blossas årgångsglögg år 2006, med smak av lingon och enbär.

Foto: Pressbild

Blossa 2007 – havtorn och kanel

Den klassiska julkryddan kanel fick sällskap av syrliga havtorn i den femte upplagan av glöggen.

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2007, med smak av havtorn och kanel.

Foto: Pressbild

Blossa 2008 – blåbär och kryddnejlika

Den väldoftande kryddnejlikan, som vi gärna pillar in i apelsiner till jul, är egentligen de torkade blomknopparna från trädet med samma namn. 2008 utgjorde nejlikan tillsammans med blåbär smaken på årgångsglöggen.

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2008, med smak av blåbär och kryddnejlika.

Foto: Pressbild

Blossa 2009 – clementin

Blossa satsade på ytterligare en säker julsmak år 2009, den söta clementinen.

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2009, med smak av clementin.

Foto: Pressbild

Blossa 2010 – saffran

Finns det någon smak som är så starkt förknippad med julen som saffran? Saffran kommer från saffranskrokusen och är den dyraste kryddan i hela världen. Kanske är det därför flaskan år 2010 var guldfärgad?

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2010, med smak av saffran.

Foto: Pressbild

Blossa 2011 – arabica (kaffe)

Glögg med kaffesmak blev det år 2011. Arabicabönan är en av världens mest populär kaffebönor och härstammar från Etiopien. Den innehåller relativt lite koffein, vilket också innebär att den inte är lika bitter som andra kaffebönor.

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2011, med smak av kaffe.

Foto: Pressbild

Blossa 2012 – yuzu och ingefära

År 2012 sökte Blossa sin inspiration i Asien. Yuzu är en citrusfrukt som smakar som en blandning mellan grapefrukt och mandarin. Den odlas i bland annat Kina och är populär i det asiatiska köket, precis som ingefäran.

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2012, med smak av yuzu och ingefära.

Foto: Pressbild

Blossa 2013 – nypon och hallon

År 2013 designades glöggflaskan med inspiration från svensk konsthantverkshistoria. Själva glöggen smaksattes med nypon och hallon.

Två flaskor av Blossas årgångsglögg från år 2012, med smak av hallon och nypon.

Foto: Pressbild

Blossa 2014 – lavendel

Lavendel är inte bara en fröjd för ögat – den är ätbar också. Lavendel passar bra att exempelvis smaksätta mjuka kakor med. Eller varför inte glögg?

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2014, med smak av lavendel.

Foto: Pressbild

Blossa 2015 – earl grey och bergamott

De varma dryckernas kung och drottning – te och glögg – slog ihop sina påsar 2015. Resultatet blev Blossas årgångsglögg med smak av earl grey och bergamott.

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2015, med smak av earl grey och bergamott, på ett vackert uppdukat bord.

Foto: Pressbild

Blossa 2016 – kråkbär

Norrland utgjorde inspiration för 2016 års glögg. Kråkbär har en sträv och syrlig smak och används i bland annat sylt och saft.

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2016, med smak av kråkbär.

Foto: pressbild

Blossa 2017 – mango, spiskummin och chili

2017 hittade Blossa inspiration i Indien, närmare bestämt i den myllrande kryddmarknaden Khari Baoli i Old Delhi, och blandade till en glögg med smak av mango, spiskummin och chili. Flaskans färg och form är inspirerad av traditionell indisk skyltmålning.

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2017, med smak av mango, spiskummin och chili.

Foto: Ifokus AB

Blossa 2018 – limoncello

År 2018 gick resan till den italienska Amaflikusten. Limoncello är en likör gjord på citron och det här året kompletterades den med smaker av medelhavsörter som rosmarin, timjan och basilika.

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2018, med smak av limoncello.

Foto: Pressbild

Blossa 2019 – Aloha (passionsfrukt, hibiskus, kokos, kaffe)

Tropiskt var ledordet för Blossas glögg 2019. På Hawaii fanns inspirationen och slutresultatet blev en glögg med passionsfruktens sötma, hibiskusens fruktiga syra och subtila toner av kokos och kaffe.

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2019, med smak av passionsfrukt, kokos, kaffe och hibiskus.

Foto: Pressbild

Blossa 2020 – grönt te och mynta

År 2020 gick smakresan till Marrakech och världsarvet Jemaa el-Fna, Sagoberättarnas torg. Runt torget finns mängder med kaféer som tillgaar maghremi-te, ett grönt te smaksatt med mynta.

En flaska av Blossas årgångsglögg från år 2020, med smak av grönt te och mynta.

Foto: Pressbild

TV: Så gör du julens festligaste drink – Glöggtini
Relaterade artiklar

Therése Cedergren om heliga glöggen: ”Är det rentutav äckligt?”

Glöggquiz: Hur många av smakerna kommer du ihåg?