Julskinka, köttbullar, leverpastej och prinskorv. Det traditionella svenska julbordet dignar av köttprodukter och i butikshyllan finns ett enormt utbud av charkuterier. Här är de bästa, enligt experterna som utgör jury i chark-SM.
Mat är en stor och självklar del av det svenska julfirandet. Och även om det i dag blir allt vanligare att gå ifrån det traditionella julbordet och i stället frossa i skaldjur eller byta ut julskinkan mot griljerad kålrot, är köttprodukterna en självklar del av julen för många.
Klassiskt julbord. Foto: IBL/TT
Chark-SM röstar fram bästa produkterna
Det har den nationella tävlingen chark-SM tagit fasta på. Vartannat år får en expertjury bedöma köttprodukterna som finns ute på marknaden, däribland en rad julcharkuterier.
– Det är cirka 40 domare som bedömer produkterna. De bedömer smak, konsistens och utseende, säger Carina Gatzinsky, projektledare för chark-SM.
Belönas med guldstämpel
De charkuterier som anses vara ”helt felfria” belönas med en guldstämpel. Bland dessa utses sedan en svensk mästare i flera olika klasser.
Prinskorv. Foto: Shutterstock/TT
Senast chark-SM gick av stapeln var i oktober 2016, men Carina Gatzinsky säger att resultatet är lika aktuellt i år som då.
– Det är produkter som fortfarande finns ute på marknaden. Vissa säljs bara lokalt, men andra finns i hela landet.
Vill underlätta för kunden
Genom att märka ut de produkter som får högst betyg med guldstämplar, hoppas chark-SM underlätta för konsumenterna när det är dags att handla inför julen.
– Även om det här är en branschtävling, är det viktigt för konsumenten att veta att de produkter de köper har gått igenom den här kvalitetstävlingen utan anmärkning, säger Carina Gatzinsky.
De bästa julcharkuterierna enligt chark-SM:
Julskinka. Foto: IBL/TT
Här är den bästa julskinkan:
Björk & Co – julskinka, kokt – Guld Svensk Mästare