Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Därför går Dumleklubban i graven efter 76 år

23 feb, 2021 
Jessica Rådne
Dumleklubban försvinner ur sortimentet 2021 – Fazer jobbar på en ersättare.
Sveriges tandläkare kan dra en lättnandets suck – den segklibbiga Dumleklubban försvinner nu ur Fazers sortiment. Här är anledningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Få godisar är väl så nostalgiskt laddade som Dumleklubban. Den sega och chokladdoppade kolan på pinne har funnits med oss sedan 1945. Det innebär att flera generationer har stått och suktat efter den i butiken. Kanske minns du själv lyckan över att äntligen få en i din hand som barn? Men nu ska Dumleklubban bort och anledningen är enkel.

Se också: 6 godissorter som får oss att bli nostalgiska

6 gamla godissorter som får oss att bli nostalgiskaBrand logo
6 gamla godissorter som får oss att bli nostalgiska

Säkerhetsrisk vid tillverkningen

Det är tillverkaren Fazer som beslutat att upphöra med produkten, rapporterar en rad medier. Den är förvisso mycket populär fortfarande, medger Malin Lindqvist på Fazer för Expressen.

Annons

– Vi vet att klubban är en älskad produkt, säger hon.

Men det handlar om teknik. För maskinerna som tillverkar klubban börjar bli gamla och säkerheten i fabriken måste faktiskt komma i första hand. På Instagram förklarar Fazer beslutet:

”För att förtydliga så handlar detta tråkiga beslut om att den tekniska livslängden på produktionslinjen når sitt slut. Den nuvarande produktionslinjen är gammal och har de senaste åren blivit svår att underhålla och reparera.”

Tittar på en lösning

Fixa maskinerna då, kanske du tänker? Ja, det är just vad man ska göra. Fazer fortsätter i sitt inlägg:

”Med det sagt, arbetar vi på en lösning för att kunna producera en ny variant av den klassiska Dumleklubban i framtiden.”

För Aftonbladet försäkrar Iris Mäkitalo, kommunikationsansvarig för Fazer Sverige, att man är på bollen.

Annons

– Dumleklubban är i sig ett hantverk, och den tekniska livslängden för Dumleklubbans produktionslinje börjar närma sig sitt slut. Det finns bara en maskin som tillverkar klubban och vi måste tänka på säkerheten och kvalitén. Vi jobbar på att ta fram en ny variant och tittar på lösningar på hur vi ska kunna ta fram Dumleklubban igen, säger hon.

Hur lång tid det kan tänkas ta är inget Fazer har gått ut med i nuläget. Dags att börja bunkra, brb.

Annons