Därför nyser du när du dricker rödvin – och varför vissa drabbas mer

Kvinna som är påväg att nysa, bredvid henne syns flera vinglas skåla.
Foto: Shutterstock
Är det möjligt att vara allergisk mot alkohol – och varför får vissa nysningar av rödvin?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

Brand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

Kan man verkligen vara allergisk mot alkohol? För det är ju allmänt känt att vissa reagerar med nysningar när de dricker exempelvis rödvin. Många upplever också att kroppen reagerar med just symtom som rodnad, nysningar, eller nästäppa.

Därför nyser du när du dricker vin: Histaminet är boven

Om du får nysningar av alkohol, känner dig täppt av vin eller får hudreaktioner efter att ha druckit, kan det tyda på en överkänslighet eller intolerans snarare än en riktig allergi, skriver Systembolaget på sin hemsida.

Alkoholhaltiga drycker innehåller olika ämnen, som histamin, sulfiter och fuselalkoholer, som kan påverka kroppen på olika sätt. Vissa människor kan uppleva allergiliknande symtom när de dricker, men att han en äkta allergi mot just alkohol är mer ovanligt.

Personer som skålar i rödvin
Vissa människor kan uppleva allergiliknande symtom när de dricker alkohol.Foto: Kostiantyn Voitenko

Men det här med att många nyser av just rödvin? Det kan bero på histaminet i alkoholen. Det kan trigga immunsystemet och ge symtom som nysningar, nästäppa eller rinnande näsa.

Även sulfiterna i vin kan irritera luftvägarna och leda till nästäppa eller andningsproblem, särskilt hos astmatiker.

Alkohol gör också att blodkärlen vidgas. Därför kan du bli rödflammig i ansiktet och känna dig täppt i näsan.

Reaktioner från alkohol

Histamin: Finns naturligt i rödvin, öl och mousserande vin och kan ge symptom som nysningar, täppt näsa och rodnad i huden.

Sulfiter: Används som konserveringsmedel i vin och öl och kan hos känsliga personer, särskilt astmatiker, ge andningssvårigheter.

Gluten: Finns i öl och vissa spritsorter och kan orsaka problem för personer med celiaki.

Fuselalkoholer: Biprodukter från jäsning som kan bidra till huvudvärk och illamående efter dryckeskonsumtion.

Källa: Systembolaget

Forskaren om histaminintolerans – finns inte bara i rödvin

Histamin finns även i lagrade kött- och mejeriprodukter, inte bara i rödvin. Man kan också få besvär av histamin utan att vara allergisk. I sådana fall brukar det kallas histaminintolerans.

– Vid histaminintolerans kommer histaminet direkt in i kroppen via maten och inte från mastcellerna. Histamin finns exempelvis i lagrade kött- och mejeriprodukter som salami och ädelost. Det finns också i dåligt förvarade fiskar som makrill och tonfisk samt i rödvin. I värsta fall kan man få allvarliga symtom som liknar allergichock, eller anafylaxi. Men det är ovanligt. Vanligare är att man blir röd i ansiktet eller får lättare hud- eller magsymtom, säger docent Ulf Bengtsson, konsultläkare vid Södersjukhuset i Stockholm och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, till Allergia.

Källa: Systembolaget, 1177, Allergia