Då ska du inte ha mjölk i ditt te – här är vanliga misstagen många gör hemma

Figge Skeppstedt
Foto: TT, Leone Milton
Vad är egentligen skillnaden mellan svart och grönt te? Och hur undviker man de vanligaste bryggmisstagen? Allas har pratat med tesommelier Figge Skeppstedt om den urgamla njutningsdrycken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

5 saker du inte visste om kaffe

Brand logo
5 saker du inte visste om kaffe

När man kommer in till Tehuset Java på Östermalmstorg i Stockholm dignar hyllorna av vackra teburkar. Det finns mycket te att välja mellan, men faktum är att alla tesorter, hur olika de än må smaka, kommer från en och samma planta.

– All te kommer ifrån Camellia sinensis. Skillnaden ligger i behandlingen av bladen efter plockningen, vilket styr hur mycket de oxiderar, förklarar tesommelier Figge Skeppstedt.

Det är alltså oxidationen som skapar de fyra huvudkategorierna: Vitt, grönt, oolong och svart.

Den temperaturen ska du aldrig gå över

Vitt te är det minst behandlade teet.

– Vitt te har subtila men fina smaknyanser, tycker Figge och berättar att många tedrickare uppskattar det vita, neutrala teet som klassas som exklusivt. Men att det vita teet också har smaksättningar för den som önskar mer schvung i smakerna.

Figge Skeppstedt är expert på te och står framför massa te i sin affär.
Figge Skeppstedt är tesommelier, med andra ord en expert på te.Foto: Leone Milton

För att få fram grönt te finns två olika vägar att behandla bladen.

– Den japanska metoden är att ånga bladen, vilket ger en ljus färg och en smak som påminner om nyklippt gräs. Övriga världen väljer oftare att wooka bladen, vilket ger en mörkare färg och en nötig smak.

Många säger att de inte gillar smaken av grönt te, men Figge skakar på huvudet och menar att det inte är fel på teet utan på vattentemperaturen.

– Vattnet ska aldrig vara över 75 grader, understryker Figge.

Varför inte?

– Om vattnet är för varmt frigörs tanniner som gör teet beskare.

Te som går att brygga flera gånger

Oolong är en tesort som ligger mellan grönt och svart te i oxidationsgrad.

– Du får en kraftigare smak än grönt te, men du har fortfarande kvar de fina nyanserna, förklarar Figge som i nästa mening avslöjar att detta är hans personliga favorit.

Oolong säljs ofta i små bollar (bestående av ett toppskott och två blad) som vecklar ut sig vid bryggning. Figges bästa tips för oolong är att väcka bladen vid den första bryggningen: Slå på varmt vatten i 10 till 20 sekunder och häll bort det innan den faktiska bryggningen vid cirka 80 grader.

– Låt det dra ganska länge, dricker det, sen slår man på nytt vatten för den tredje bryggningen är den bästa. Då har bladen hunnit veckla ut sig helt.

Är det bara oolong som går att brygga flera gånger?

– Oolong, gröna och vita teer kan bryggas flera gånger. Men nu pratar vi neutrala teer. Är teerna smaksatta, till exempel grönt te som är wookad med ingefära, kommer det så klart att smaka mindre ingefära vid nästa bryggning, men själva tesmaken kommer ändå att vara där.

All te kommer från Camellia sinensis, på svenska kallad för "teplantan" eller "tebusken".Foto: Leone Milton

Så skiljer sig kaffets koffein mot tein

Och så har vi det svarta teet. I slutet av 1500-talet upprättades direkthandeln av te mellan Kina och Europa – av svart te. För det var bara teblad som var helt oxiderade som klarade den långa resvägen med klipperskeppen.

– Det är därför svart te blev så stort i England, inflikar Figge.

Är det mest koffein i svart te?

– Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Alla teer kommer ju från samma buske och kan innehålla koffein, eller tein som det egentligen kallas när vi pratar teer. Det spelar ingen roll hur mycket de har oxiderat utan det som spelar roll är hur mycket koffein de har från början. Men en tumregel är att ju mörkare desto mer koffein, men du kan ha ett japanskt grönt te som är ekologiskt odlat som innehåller mer tein än ett svart te från Kenya.

Skiljer sig effekten mellan kaffets koffein och teets tein?

– Ja, kurvan för koffein går snabbare upp och ner, som en puckel medan tein har en långsammare uppiggande effekt. Det är därför te är populärt i universitetsstäder där man ska sitta länge och plugga.

Kan smaken variera beroende på var teet kommer ifrån?

– Ja, smaken kan variera stort beroende på om det växt i Indien, Ceylon eller till exempel Kina. Både faktorer som jordmån, höjd och regnet spelar in.

Vanligaste misstagen vid tebryggning

– För mycket te. Använd max två gram teblad (cirka en tesked) per två deciliter vatten. Så packa inte på med te utan låt det vara mycket plats så vattnet kan cirkulera runt teet och fånga upp alla smaker.

– Att använda kokande vatten. Gäller särskilt grönt te. Figge rekommenderar att man häller på kallt vatten först tills bladen täcks, och sedan tillsätter kokt vatten för att sänka totaltemperaturen till cirka 75°C.

– För lång dragning. Låt inte teet dra längre än tre minuter. Ju längre det drar, desto mer tanniner frigörs. Dricker man te från en tepåse ska man därför inte pressa ut tee ur påsen just av den anledningen.

Varför är Darjeeling-te så speciellt?

– Det är svart te som odlas på hög höjd i Darjeeling-distrikitet i Himalaya och brukar kallas för ”teernas champagne”. First Flush-teet är ljust och milt, medan Second Flush är mörkare och mer robust.

Något mer som kan påverka smaken på te?

– Ja, även vilket vatten vi brygger teet med hemma. Te består ju mestadels av vatten, så det kan smaka annorlunda beroende på var i landet du befinner dig. Till exempel är vattnet mer kalkrikt i södra Sverige där jag kommer ifrån, säger Figge på sin särpräglade lundensiska som också är staden Tehuset Java en gång grundades år 1932.

Sedan 1972 ägs Tehuset Java av familjen Skeppstedt, och företaget har sedan dess expanderat med butiker i Stockholm och Göteborg.

Vad tycker du om att ha honung i te?

– Vill du åt honungens nyttiga enzymer ska du inte ha den i te, eftersom det nyttiga dör vid temperaturer över 60 grader. Men för sötman går det väl bra.

Mjölk då?

– Mjölk passar i svart te. Du ska dock inte ha mjölk i vitt, grönt eller oolongte. Men vill du få bort beskan, är det bättre att brygga teet rätt från början.

Temperatur:

Grönt te: Bryggs vid ca 70-85 ºC, låt dra 2-3 minuter

Oolong te: Bryggs vid 70-85 ºC, låt dra ca 2-4 minuter

Svart te: Bryggs vid 95-100 ºC, låt dra 3-5 minuter

Vitt te: Bryggs vid ca 75 ºC, låt dra ca 3-10 minuter

Matcha te: Bryggs vid 60-70 ºC. Matcha är ett pulver som vispas ut och dricks.

Rött, Rooibos: Bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.

Örtte: Bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.

Källa: Tehuset Java

Ja, vad är egentligen de största misstagen vi gör vid tebryggning?

– Förutom att använda för hög temperatur är det vanligaste misstaget att man använder för mycket löste. Använd max två gram teblad (cirka en tesked) per två deciliter vatten. Den bästa kannan har en sil i mitten där tebladen kan svälla ordentligt.

Hur länge håller te?

– Te blir aldrig otjänligt och Livsmedelsverket har inga krav på bäst före-datum. Men man kan väl säga att neutralt te kommer att börja tappa smaken efter 12 och 24 månader, men det går fortfarande att dricka. Te med smaksättning tappar smaken efter 6 till 8 månader. Men återigen, det behöver inte slängas efter det utan smakar bara inte lika mycket.

Matcha är trendigt tack vare Hollywood

Matcha är det te som just nu är mest populärt och exklusivt. En trend som tillskrivs namn som livsstilsmogulen Gwyneth Paltrow som sägs ha det som sin favoritdryck.

Vad är matcha för te?

– Äkta matcha görs av japanskt te som heter Tencha. Två veckor före skörd täcks plantorna över med mörka tyger. Detta stressar bladen och driver upp klorofyllhalten för att ge den signifikanta knallgröna färgen. Endast bladköttet används. Stjälkar och fibrer plockas bort, bladen torkas och mals sedan till det fina pulvret.

Figge berättar att för att kolla kvaliteten dras pulvret över ett vitt papper.

– Är det senapsgult är det lägre kvalitet, är det knallgrönt är det gjort på rätt sätt. Så ju grönare, desto finare kvalitet.

Matchavisp i bambu används för att göra en den trendiga och hälsosamma drycken matchate.Foto: Leone Milton

Figge poängterar att kvaliteten på matchapulver varierar enormt. Den finaste matchan, som kallas "Ceremonial grade" ska drickas rent. Enligt Figge är det "helgerån" att hälla mjölk i så fin matcha, men eftersom 99 procent av matchan dricks med mjölk kan man nöja sig med en lägre, som heter Culinary grade.

Och till sist då, koppen, spelar den någon roll?

– Ja, man ska välja en kopp som förhöjer smakupplevelsen. En stor där även näsan får plats så man kan känna alla dofter.