Drinkarna från förr – vad vet du om klassikerna?

Här är sex klassiska drinkar från förr!
Det går trender i allt, även i vad som serveras i glasen. Med parasoll och sugrör inkluderat. En av årets virala uppstickare är att addera fryst jalapeño i ett glas med sauvignon blanc (Spicy sauvy b).
I tiden ligger samtidigt att sippa på läskande mocktails i stället för cocktails.
Vad blir framtidens klassiker? Här är sex drinkar som har ett eko från förr.
Vad är historien bakom de klassiska drinkarna?
Grasshopper
Mintlikördrinken har fått sitt namn efter den lika gröna insekten. Grasshopper (”gräshoppan”) sägs ha komponerats runt år 1920 i New Orleans (vid förbudstiden i USA är det än svårare att veta säkert) på historiska restaurangen Tujague's, men blev framför allt populär under 1950-talet. Grasshopper finns också som ”flygande” eller ”fryst” – beroende på valet av ingredienser.
Gröna hissen
En annan grön drink är Gröna hissen, med russin som far upp och ner i glaset. Den är uppkallad efter en pjäs med samma namn (org. Fair and Warmer, av Avery Hopwood), om två vänner som fördriver tiden i ett försök att göra sina respektive svartsjuka.
Vid den svenska premiären 1921 gjorde Gösta Ekman succé i sin roll som Billy på Vasateaterns scen i Stockholm. Komedin har spelats många gånger genom åren och har även filmatiserats (1944 med Sickan Carlsson och Max Hansen, vilka senare repriserade sina roller på teatern).
Drinken med grön curaçao var mer populär förr om åren men har nu fallit en aning i glömska.
Hanky panky
Den ryktbara chefsbartendern bakom Hanky panky (betyder ungefär "hokus pokus") är Ada Coleman, som arbetade på Savoy i London under hela 23 år. Därtill i en tid då kvinnor i den positionen var sällsynta.
Tricket var tre ingredienser, med örtig fernet i spetsen, som gjorde drinken till en framgång runt år 1900. Och den räknas ännu till klassikerna.
Det har hävdats att Hanky panky först tillkom för att serveras till några kungligheter på besök, men säkert vet vi inte.
Shirley Temple
Det sägs att denna ursprungligen alkoholfria söta drink, vanligen med ginger ale och körsbär på toppen, uppkom i Hollywood för att kunna serveras till den berömda barnskådespelaren (senare diplomaten) Shirley Temple (1928-2014).
Temple ska dock själv, som vuxen, ha förnekat historien och var mån om sitt namn – det fick inte användas utan hennes tillstånd exempelvis på sodaprodukter, skriver Time.
Och nog besparas hennes namn i baren nu för tiden.
I dag finns det en uppsjö av andra alkoholfria alternativ och mocktails har blivit allt mer populärt i glasen.
Vargtass
Groggen med lingondricka och vodka, som brukar härledas till Norrland (och Finland), hamnade i rampljuset under 1980-talet med filmen Sällskapsresan 2 – Snowroller efter en klassisk scen med Brännström och Hedlund i husvagnen.
Bloody Mary
Harry’s New York bar i Paris brukar nämnas som källa till många klassiker, exempelvis Bloody Mary. Stället drevs av Harry MacElhone från Skottland som tog över 1921 (New York bar öppnade 1911) och runt samma år sägs drinken med tomatjuice och vodka ha blandats av bartendern Pete Petiot.
Teorier till namn och upphov finns det, som med många drinkar, flera av.
En härleder till en kabaré, skriver BBC i ett reportage om baren. En annan ”Bloody Mary” var drottning Mary I av England, men att namnet på den blodröda drinken har med henne att göra är oklart.
Virgin Mary är också en klassisk variant, då alkoholfri.
Källa: BBC, NPR, Time, Eater, Today.com m fl