Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Loppistips Spartips Nostalgi Gratis noveller

Drinkarna från förr – vad vet du om klassikerna?

12 jul, 2025
author Catharina Cavalli
Catharina Cavalli
Foto: TT
De må vara klassiker, men varianter finns det många av – och vem som var först är svårt att veta säkert.
Här är sex klassiska drinkar från förr!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Gör egna drinkparaply – steg-för-stegBrand logo
Gör egna drinkparaply – steg-för-steg

Det går trender i allt, även i vad som serveras i glasen. Med parasoll och sugrör inkluderat. En av årets virala uppstickare är att addera fryst jalapeño i ett glas med sauvignon blanc (Spicy sauvy b).
I tiden ligger samtidigt att sippa på läskande mocktails i stället för cocktails.
Vad blir framtidens klassiker? Här är sex drinkar som har ett eko från förr.

Vad är historien bakom de klassiska drinkarna?

Grön drink med rött sugrör
Mintlikör med grädde.Foto: TT

Grasshopper

Annons

Mintlikördrinken har fått sitt namn efter den lika gröna insekten. Grasshopper (”gräshoppan”) sägs ha komponerats runt år 1920 i New Orleans (vid förbudstiden i USA är det än svårare att veta säkert) på historiska restaurangen Tujague's, men blev framför allt populär under 1950-talet. Grasshopper finns också som ”flygande” eller ”fryst” – beroende på valet av ingredienser.

Gröna drinkar i glas med svarta sugrör
Gröna hissen och en Isbjörn.Foto: TT

Gröna hissen

En annan grön drink är Gröna hissen, med russin som far upp och ner i glaset. Den är uppkallad efter en pjäs med samma namn (org. Fair and Warmer, av Avery Hopwood), om två vänner som fördriver tiden i ett försök att göra sina respektive svartsjuka.

Annons
Svartvit bild av Max Hansen
Max Hansen som Billy i Gröna hissen, 1944.Foto: TT


Vid den svenska premiären 1921 gjorde Gösta Ekman succé i sin roll som Billy på Vasateaterns scen i Stockholm. Komedin har spelats många gånger genom åren och har även filmatiserats (1944 med Sickan Carlsson och Max Hansen, vilka senare repriserade sina roller på teatern).
Drinken med grön curaçao var mer populär förr om åren men har nu fallit en aning i glömska.

Drink i glas med citron
Ada "Coley" Coleman skapade drinken Hanky Panky på Savoy i London. The american bar öppnade där 1893.Foto: TT

Hanky panky

Annons

Den ryktbara chefsbartendern bakom Hanky panky (betyder ungefär "hokus pokus") är Ada Coleman, som arbetade på Savoy i London under hela 23 år. Därtill i en tid då kvinnor i den positionen var sällsynta.
Tricket var tre ingredienser, med örtig fernet i spetsen, som gjorde drinken till en framgång runt år 1900. Och den räknas ännu till klassikerna.
Det har hävdats att Hanky panky först tillkom för att serveras till några kungligheter på besök, men säkert vet vi inte.

Glas med dryck och is
En Shirley Temple med citron i stället för körsbär.Foto: TT

Shirley Temple

Annons

Det sägs att denna ursprungligen alkoholfria söta drink, vanligen med ginger ale och körsbär på toppen, uppkom i Hollywood för att kunna serveras till den berömda barnskådespelaren (senare diplomaten) Shirley Temple (1928-2014).

Svartvit bild på Shirley Temple som barn
Shirley Temple i Bright eyes 1934.Foto: TT

Temple ska dock själv, som vuxen, ha förnekat historien och var mån om sitt namn – det fick inte användas utan hennes tillstånd exempelvis på sodaprodukter, skriver Time.
Och nog besparas hennes namn i baren nu för tiden.
I dag finns det en uppsjö av andra alkoholfria alternativ och mocktails har blivit allt mer populärt i glasen.

Annons
Isglas med röd dryck och lingon
Vargtass med lingon i isglas.Foto: Sven Lindwall/ TT

Vargtass

Groggen med lingondricka och vodka, som brukar härledas till Norrland (och Finland), hamnade i rampljuset under 1980-talet med filmen Sällskapsresan 2 – Snowroller efter en klassisk scen med Brännström och Hedlund i husvagnen.

Harrys New York bar i Paris under ett rekordförsök 1947. Det fanns även en Harrys bar som låg i Venedig, med en annan historia.Foto: TT

Bloody Mary

Annons

Harry’s New York bar i Paris brukar nämnas som källa till många klassiker, exempelvis Bloody Mary. Stället drevs av Harry MacElhone från Skottland som tog över 1921 (New York bar öppnade 1911) och runt samma år sägs drinken med tomatjuice och vodka ha blandats av bartendern Pete Petiot.

Röd drink i glas med selleri
En kvist selleri i drinken hör till.Foto: TT


Teorier till namn och upphov finns det, som med många drinkar, flera av.
En härleder till en kabaré, skriver BBC i ett reportage om baren. En annan ”Bloody Mary” var drottning Mary I av England, men att namnet på den blodröda drinken har med henne att göra är oklart.
Virgin Mary är också en klassisk variant, då alkoholfri.

Annons

Källa: BBC, NPR, Time, Eater, Today.com m fl

Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden
Annons