Populära viner vi minns från förr – och inte saknar
Systembolaget gjorde entré på hösten 1955, då den så kritiserade motboken äntligen försvann. Nu var det fritt fram att handla vin, sprit och öl utan ransonering. Det som direkt hände var att starkölsförsäljningen gick i taket. Öl hade tidigare skrivits ut på recept. Lättillgänglig öl gjorde att folk gick man ur huse och hyllorna tömdes i ett nafs.
Att vi i Sverige är ett spritbälte blev tydligt bevisat då en norrbottning vid sitt första besök på Nya Systemaktiebolaget, som det hette då, beställde 125 liter brännvin.
Starkt och sött kan man säga var det som föll oss i smaken.
Att flytta fokus till vin blev snabbt ett uppdrag för Systemet. ”Operation vin” döptes det till 1957. Fokus var att göra vin lättillgängligt för alla och tvätta bort fördomen att det är komplicerat att dricka vin.
Vi blickar tillbaka och minns, både bubblor, sött, starkt och några klassiker som hängt med sen starten.
1955
Den 1:a oktober slog dörrarna upp till 247 butiker på 147 orter samman till ett enda rikstäckande bolag – Nya Systemaktiebolaget. I sortimentet då, när vin inte var det stora utbudet fanns det förvånande nog hela tre champagner, som fortfarande finns kvar i utbudet. En av dem toppar fortfarande champagneälskarnas favoritlista, likväl som prisnivån: Krug Grande Cuvée, vad den kostade då hittar jag ingen uppgift på, men idag är prislappen hela 2 649 kronor.
Fler ädla bubblor som vi kunde köpa på 1955 är Louis Roederer, en av mina favoriter när det kommer till de kända märkena och klassiska Moët & Chandon. Erkänner att jag är lite förvånad över att dessa fanns tillgängliga för alla redan på 50-talet.
60-talet
”Bjud modernt, duka med vin” var budskapet i de nya butikernas fönster hösten 1962. Det var på 60-talet som vinintresset började slå rot i de svenska hemmen. I glasen hälldes Vino Tinto upp, detta vin som senare i sitt liv fick klä skott för allt vin avlägre kvalité. Annat som serveras La Garonne, ett sötsliskigt vitt som de flesta skulle spotta ut spontant idag, det samma kan sägas om Beyaz. Behöver knapp tilläggas att inget av dessa tre har klarat sig in i 2000-talet. Ett vin som många i min krets får något romantiskt i blicken när man nämner är Perlerose – ett pärlande rosévin, stod det på den flaskan. Vinet blev succé och klättrade snabbt upp Systembolagets topplistor. Ett vin som har hängt sig kvar och gått från att vara hovleverantör i flaska till boxvin är Königsmosel Riesling, ett rätt sött vin som jag undviker.
70- talet
På 70-talet drack vi fortfarande mer sprit än vin i Sverige. Men Operation vin var på god väg att lyckas. Rödvinsvänstern hade gjort intåg och det finns ett rött vin som säkert väcker minnen för många: Parador, ett spanskt vin som beskrevs som ett mjukt vin från soliga Spanien. Detta har sedan länge försvunnit ur sortimentet. En annan storsäljare på 70-talet är något vi nog alla helst vill glömma: Kir! Får man ens kalla denna söta saftliknande dryck vin? 1977 sålde det nio miljoner liter. Skrämmande, men sött och det var gott.
Värt att notera är att detta kvalitetsvin från Sancerre gjorde entré på hyllan på 70-talet: Les Belles Dames, 239 kronor kostar den idag och håller verkligen god kvalité år ut och år in. Andra klassiker som tågade in på 70-talet och som fortfarande finns kvar i sortimentet är Casal Garcia Vinho Verde från Portugal som endast kostar 77 kronor, ett perfekt sommarvin med låg alkoholhalt. Även Dopff & Irion gjorde entré och håller fanan höft, 149 kronor kostar den idag. Så i detta årtionde skönjer vi ett hopp!
80-tal
När vi kommer till 80-talet tänker jag direkt på Coteaux du Languedoc, den har lämnat hyllan. Den stora vågen som svepte över landet på 80-talet var lantvinerna, från Frankrike, Spanien, Italien och Österrike, inte att förglömma. Den sistnämnda som blev skandalomsusad efter att ha man upptäckt att de tillsatt dietylglykol i vinet. Nu var det troligen inte i just vårt Österrikiska Lantvin, som buteljerades i Sverige som man upptäckte ämnet i. Men väl i österrikiskt vin. Detta gjordes för att ge marknaden ville ha. Det vill säga ett karaktärslöst sötaktigt vin med minimal fruktsyra. Precis motsatsen till det vi får från Österrike idag, som efter denna katastrof skrev om sina vin-lagar och har kommit ut på andra sidan med vita viner av yttersta kvalitet. Dessa älskade viner har vinkat hej då sedan länge, men denna hänger lite otippat kvar: Freixenet Cordon Negro, bra jobbat måste jag säga, med tanke på det enorma utbud bubbel från Spanien och Italien vi har idag.
90-talet
Rioja blir storsäljaren. Ungefär vart tionde såld flaska var ett Riojavin. De var vänligt, vaniljiga och vi älskade det. Vissa flaskor var prydda med guldfärgad ståltråd, etiketterna även de guldiga och flaskorna kunde vara frostade. De prydde sin plats på bordet. Om du fråga mig så var det ena det andra likt. Lite grejen med Rioja, det skull smaka lika. Är du sugen på en tidsresa rakt tillbaka till 90-talet så finns Faustino I, för 199 kronor där, redo att ta dig tillbaka i tiden.
00-talet
Ner som en pannkaka föll Riojan. Operation vin hade sedan länge gått i graven. Svenskar dricker nu vin i större utsträckning än de stora vinländerna i Europa. Den första Proseccon hittar hit och efter 10 år fullständigt sköljer Prosecco-vågen över landet, tre miljoner liter prosecco sörpar vi i oss på ett år. Svensken har hittat sin nya favoritdryck. Den som gjorde att vi fick upp ögonen för dessa italienska bubblor var Prosecco la Robínía, för 109 kronor. En smak av 2000-talet i flaska.
20-talet
2020 års stora vinskräll: Nu finns det Prosecco rosé. Det hade fram till nu inte varit tillåtet att göra rosa Prosecco i Italien. Vinvärlden är fyll av lagar och regler som producenterna snällt får hålla sig till. Men nu öppnades denna nya rosa dröm. Succén i Sverige var given.
Trendkänslighet är årtiondets ledord. Allt nya vindar i vinvärlden blåser till Sverige. Jag tror inte jag har varit i något land under de senaste åren där naturviner är det viktigaste i vinbarernas utbud. Inte heller har jag hittat viner från Bosnien-Hercegovina, Georgien och Armenien någon annanstans än i Sverige. Konstaterar att vår vinresa varit intressant. Från sött till surt…