Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

EU-stopp för fiske av julbordets klassiker

13 nov, 2018 
AvFredrik Rubin
EU-kommissionen stoppar allt fiske av ål under hela vintern.
Ålen är hotad av utrotning och EU har valt att dra i nödbromsen. Under tre månader råder totalt fiskestopp längs hela Sveriges kust. Frågan är om julbordets delikatess är hotad?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Redan 2012 infördes ett fiskestopp av ål på västkusten. Anledningen var att ålen riskerar att utrotas om den fiskas i allt för stor omfattning. Förbudet möttes av såväl muntra tillrop som bistra toner, så här sex år senare undrar en del varför förbudet finns kvar.

– Vi får ofta frågan från personer på västkusten om rimligheten. De säger ”men herregud, jag ser ål varje dag. Det finns hur mycket ål som helst”, säger Martin Karlsson, utredare på enheten för fiskereglering vid Havs- och vattenmyndigheten.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Martin förklarar att den vuxna ål vi ser längs den svenska kusten idag dels är en effekt av tidigare utsättningar men också resultatet av ett stoppat fiske.

– Det är främst föryngringen, det vill säga mängden ung ål, som minskat drastiskt sedan sextio- och sjuttiotalet, säger Martin Karlsson.

Stopp för ålfiske längs hela Sveriges kust

Men nu står det alltså klart att det mellan den 1 november och 31 januari råder totalt fiskestopp för ål längs hela Sveriges kust. Beslutet är taget av EU-kommissionen och gäller alla medlemsländerna. Orsaken är att ålen fortsatt är hotad och att flera länder inte vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder som krävs för ett hållbart fiske. Faktum är att invandringen av ål till Europas kuster minskat med 98 procent sedan 1970-talet.

Annons

– EU-kommissionens direktiv om ett fiskestopp drabbar specifikt de länder som redan gjort och gör mycket för förvaltningen av ål, däremot kan man konstatera att för länder som gör mindre kan signalen tolkas som en alarmklocka för att arbeta mer i linje med de planer som rimligen borde varit vägledande redan idag, säger Martin Karlsson.

Martin förklarar att det svenska ålfisket är hållbart och kraftigt begränsat kring de svenska kusterna.

– Vi hade ett möte med de skånska ålfiskarna så sent som i fredags. De är upprörda över att de drabbas så hårt, av förklarliga orsaker, men vi har god förståelse för varandra. Vi håller med om att förbudet kom för snabbt och dessutom saknas stora bitar för att ha effekt på stor skala, säger Martin Karlsson.

Ålen vandrar i Öresund och på sydkusten under vintern.
Ålen vandrar i Öresund och på sydkusten under vintern. Bild: IBL

Skånska fiskare drabbas hårdast

För det är just de skånska fiskarna som drabbas hårdast, detta eftersom det är längs sydkusten och i Öresund som ålen vandrar under vinterhalvåret. Denna period sammanfaller med den tid då, främst skåningar, har som tradition att äta rögad (rökt) ål på julbordet.

Annons

EU gav Sverige en period på fem valbara månader, under vilka det skulle råda totalt fiskestopp av ål under tre sammanhängande månader.

– Sverige valde november-januari, vilket tyvärr drabbar de skånska fiskarna hårt, men man ska samtidigt komma ihåg att vi valde den period som drabbade minst antal fiskande sett ur ett nationellt perspektiv. Vår inställning är att detta skulle kunna skötas på ett bättre sätt på nationell nivå, säger Martin Karlsson.

Så till tiotusenkronors-frågan. Blir det någon ål till jul?

– Jag tror personligen inte att det kommer vara några problem med ålen till jul. Dels är det ju fortfarande möjligt att köpa ål som sumpats just inför högtiderna och som alltså är fångad innan stopperioden verkställdes. Dessutom får vi inte glömma att det fortfarande är tillåtet att som yrkesfiskare i inlandet fortsätta fiska ål. Förbudet gäller enbart i havet, säger Martin Karlsson.

Annons

Världsnaturfonden: Förbjud ålfisket helt och hållet

Karin Glaumann, sakkunnig inom fiske och marknad vid Världsnaturfonden, är kritisk till hur svenska myndigheter hanterar det europeiska fiskestoppet.

– Länderna fick själva välja när fiskestoppet skulle införas, och då valde de såklart när fisket var som minst. Trots att internationell forskning pekar mot ett fiske så nära noll som möjligt, säger Karin Glaumann.

Från Världsnaturfonden är budskapet glasklart. Ät ingen ål, punkt.

– Det är ingen hemlighet hur vi tänker kring ålfisket. Vi vill ha ett totalt fiskestopp, ålen är en akut hotad art. Man bör inte äta ål, för så länge efterfrågan finns så kommer tjuvfisket, som förenklas av det lagliga fisket, att fortsätta, säger Karin Glaumann.

Annons