Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Fredriks Fika firar 10 år – här är hans populäraste recept

30 maj, 2023 
Jenny Lundberg
Fredriks Fika populäraste recept
Fredrik Nyléns blogg Fredriks Fika är en av Sveriges största bakbloggar, och i juli fyller den hela tio år.
– Bloggen är som en minnesbank av goda upplevelser, berättar Fredrik för Allas. Här har vi samlat några av hans populäraste recept och bakverken som alltid går hem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Baka saftigt bröd i långpanna med Fredriks fikaBrand logo
Baka saftigt bröd i långpanna med Fredriks fika

År 2013 var Fredrik Nylén med i tv-programmet Hela Sverige Bakar där han tog sig hela vägen till finalen och kammade hem en andraplats. Han har medverkat i flera olika matprogram på både TV och radio där han har delat med sig av sin kunskap och kreativitet i köket. Utöver det jobbar han som fotograf, släppt sju kokböcker och haft podcasten Under Förklädet tillsammans med Mattias Kristiansson. Samtidigt har Fredrik drivit den framgångsrika bloggen Fredriks Fika i hela tio år, som är en av Sveriges största bakbloggar.

– Bloggen är verkligen en förlängning av mig själv och jag är nog den som besöker bloggen oftast, haha. Jag tycker det är underbart att titta tillbaka på gamla recept – jag kommer ihåg när jag bakade det och vilka som fikade och åt bakverken. Det är som en minnesbank av goda upplevelser, berättar Fredrik.

Annons

Bloggen Fredriks fika firar 10 år

Fredrik har under de senaste tio åren blivit en känd personlighet och byggt upp en stor följarskara på sociala medier. På sin blogg Fredriks Fika delar han med sig av olika recept med en förkärlek till att baka goda bullar, bröd, kakor och tårtor. Den 15 juli fyller bloggen hela tio år!

Fredriks fika bästa recept
Fredrik Nylén har drivit bloggen Fredriks Fika i tio år.

Du har bloggat i tio år nu – har det alltid varit roligt?

– Tiden har verkligen flugit iväg sedan jag startat bloggen! Jag är en ganska rastlös person som tycker om variation, så jag har aldrig tröttnat på att blogga. Dels får jag vara kreativ och hitta på recept, baka, fota och styla bilderna, skriva texter och sedan dela det i sociala medier. Det bästa av allt är när mina läsare testar recepten, då brukar jag tänka att jag är med på deras fika som en liten fluga på väggen.

Annons

Trots att Fredrik bloggat i tio år så har hans inlägg inte förändrats särskilt mycket sedan start. För honom har det alltid handlat om att inspirera andra att testa hans recept med enkla och tydliga beskrivningar med fina bilder som lockar, och det har han fortsatt med.

Vad var det som fick dig att börja blogga?

– Jag hade varit nyfiken på att blogga ett tag, men visste inte riktigt hur eller vad jag skulle göra. Sedan var jag med i Hela Sverige Bakar sommaren 2013 och tog fram 23 olika recept till programmet. När vi spelat in allt så tänkte jag att det skulle vara roligt att skriva och dela recepten någonstans, och på den vägen är det.

Det finns ingen tvekan om att Fredrik älskar att vara i köket, det har han gjort ända sedan han var liten. Han berättar att han drivs av att få testa nya smaker och kombinationer, både när det kommer till bakning och matlagning.

– Jag gillar att titta tillbaka på gamla recept och testa dem. Det finns alltid något nytt att testa som jag blir inspirerad av.

Annons

Fredriks Fika populäraste recept

Ett av Fredriks mest uppskattade blogginlägg som blivit riktigt populärt handlar om att baka surdegsbröd med ett förenklat recept för att inte krångla till processen mer än nödvändigt. Inlägget fick flera kommentarer från läsare som för första gången lyckats med brödet med hjälp av Fredriks recept.

– Åh, vad jag kämpade innan jag fick till mitt första surdegsbröd! Det blev många bakade degklumpar utan en endaste bubbla. När jag äntligen fick till det och förstod hur man skulle göra så var det ren och skär lycka.

Fredriksfika surdegsbröd recept
Klicka på bilden för att komma till receptet.

Pinocchiotårtan ligger på topp bland dina recept på tårtor, vad är det som är så speciellt med just den?

Annons

– Jag tror många har hjärtliga minnen från den tårtan och den är alltid lika god! Den har otroligt många namn, det brukar vara ett tecken på att ett bakverk är populärt. Bland annat Brittatårta, Glömmingetårta, Sommartårta, Thore Skogman-tårta, Herrgårdstårta, Fredrik och Flickornas tårta.

Fredriks fika tårta recept
Klicka på bilden för att komma till receptet.

Fluffiga kanelbullar, kakor med smak av kladdkaka och knäckig rabarberpaj ligger högst upp på listan bland Fredriks mest lästa blogginlägg när det kommer till sötsaker. Men om Fredrik måste välja en favorit så är det nybakade bullar.

– Att välja favoriter bland sötsaker är som att välja vilket av sina barn man gillar bäst, haha. Men är det något jag aldrig kan hålla fingrarna i styr så är det över nybakade bullar, det är bland det godaste jag vet!

Fredriksfika recept kanelbullar
Klicka på bilden för att komma till receptet.

Här är en lista på Fredriks tio mest lästa blogginlägg sedan starten för tio år sedan:

  1. Surdegsskolan – dags att baka surdegsbröd
  2. Köttfärssoppa – lättlagat och gott!
  3. Pinocchiotårta
  4. Kanelbullar – bästa receptet!
  5. Kladdekakekakor
  6. Knäckig rabarberpaj
  7. Surdegsskolan – så sätter du en surdegsgrund
  8. Vitkålsfräs med sting!
  9. Bröd i långpanna – läsarrecept
  10. Surdegsskolan – fördeg

När du ser tillbaka på dina recept, finns det någon favorit som ofta återkommer på bloggen?

– Det finns ett recept som jag gör ofta med alla sorters olika frukter och bär som jag är galen i. En seg, mjuk kaka som bara blir sådär tungsmackande god!

Fredriksfika bästa recept
Klicka på bilden för att komma till receptet.

Slutligen, vad är det bästa med att vara en del av Allas-familjen?

– Vi har världens bästa läsare som peppar och även skickar recept till mig som de vill att jag ska testa. Ibland får jag handskrivna vykort med ett tack för något recept, och det är verkligen så roligt!

Läs Fredriks blogg här och följ han på Instagram här!

Annons