Hur mycket socker innehåller egentligen frukten och bären? Här har vi sammanställt de sorter som har lägst sockerinnehåll.
Även om frukt innehåller naturligt socker – som är betydligt bättre än tillsatt socker – så finns det vissa personer som vill hålla nere på både kolhydrater och sockerarter.
När det kommer till sockerinnehållet i frukt och bär finns det stora skillnader, vissa är väldigt söta och andra inte alls. Och det är inte alltid smaken som avgör.
Men vilka är då frukterna med minst socker? Det har vi tagit reda på här.
Här är några av de frukter och bär som innehåller minst socker per 100 gram:
Lime: 0,6 gram
Citron: 2 gram
Hallon: 4,1 gram
Nätmelon: 5,0 gram
Björnbär: 5,6 gram
Blåbär 6,4 gram
Grapefrukt: 6,9 gram
Plommon: 7,2 gram
Röda vinbär: 7,7 gram
Hjortron: 7,7 gram
Källa: Livsmedelsverket (Siffran avser summan av sockerarterna glukos, fruktos och sackaros)
Frukt skyddar mot flera sjukdomar
Även om frukten och bären innehåller socker så är de nyttiga på flera sätt. De innehåller dels en massa nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter och dels viktiga fibrer.
Många studier visar att frukt och grönsaker kan skydda mot olika typer av cancer, högt blodtryck, högt kolesterol, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes, skriver Livsmedelsverket.
De rekommendationer som finns för vuxna och barn över tio år är att äta cirka 500 gram frukt och grönt om dagen, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. En dagsranson kan exempelvis vara tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. För mindre barn gäller 400 gram. Många svenskar når idag inte upp till de här rekommendationerna.