Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Gnida lök på grillgallret – därför ska du testa superknepet

08 jun, 2020 
https://image.allas.se/image-202049?imageId=202049&width=1320&height=1320&cropw=41.54&croph=62.5&x=29.08&y=4.02
Marcus Alm
Till vänster: Lök på grillen. Till höger: Gul lök som gnidits mot ett grillgaller för att rengöra gallret.
Grillgallret blir lätt inbränt om man inte rengör det konstant. Men det behöver inte vara svårt: Allt du behöver är en halv gul lök.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med sommaren kommer också den för så många svenskar efterlängtade tiden då vi äntligen får rulla fram grillen, hälla i kolen (eller hämta gasoltuben) och dra igång med grillningen. För många är doften av en tänd grill synonymt med sommaren.

Men det är inte bara guld och gröna skogar. För hur många gånger har du inte varit i butiken och handlat något gott att slänga på grillen bara för att, när du kommit hem, upptäcka att grillgallret ser ut som om ingen någonsin rengjort det? Många är vi som gjort denna upptäckt och sedan valt att använda spisen inne i köket istället...

Men i år behöver du inte låta tråkigt grillgaller stoppa dig från det perfekta grillspettet, för räddningen är här! Och lösningen är... gul lök.

Så rengör du grillgallret med lök

Ja, det kan låta lite märkligt, men när du väl testat knepet så kommer du aldrig att gå tillbaka till att stå och skrubba gallret med en borste igen, och du kommer bergsäkert aldrig att hoppa över grillen till förmån för spisen igen.

Annons

Förutom att löken ger en behagligare doft från gallret (inbrända köttrester och liknande kan ge en tråkig bränd lukt) så försvinner även smuts och fett från grillen. Att löken dessutom desinficerar gallret är bara en bonus. Detta sker eftersom löken har antibakteriella egenskaper som inte ska underskattas.

Så här gör du för att rengöra grillgallret med lök

Det absolut enklaste sättet att få rent grillen med hjälp av lök är att först sätta igång grillen och bränna bort så mycket du kan från gallret. När du känner att du bränt bort så mycket du kan så låter du den slockna och svalna något igen.

Samtidigt tar du en gul lök och delar i två delar. Ta sedan fram din grilltång och håll fast löken med denna. Nu behöver du bara gnida din lökhalva över hela grillgallret och du kommer nästan omgående att se hur det blir som nytt igen!

Rengör med en batteridriven grillborste

Borste som rengör grillen.

Det går även att använda en grillborste för att rengöra gallret med. Den här är batteridriven, har en lampa och kommer med två olika borsthuvuden.

Läs mer och beställ grillborsten här (reklamlänk)

Tips när du grillar fisk!

fiskhalster för att grilla fisk smidigt och lätt utan att det bränner fast

För att hålla grillen ren och undvika att fiskskinn fastnar på grillgallret kan du använda ett fiskhalster.

Läs mer och köp fiskgallret här (reklamlänk)

Källa: Newsner

Se också: Så rengör du ugnsgallret – medan du sover

Så rengör du ugnsgallert – medan du soverBrand logo
Så rengör du ugnsgallert – medan du sover
Annons