Grilla INTE din hamburgare – stjärnkocken Erik Videgårds uppmaning väcker reaktioner

Det är hög tid för grillsäsong. Och något som många väljer att lägga på grillen är hamburgare. Den 28 maj är det dessutom internationella hamburgardagen.
Hamburgare är något som de flesta gillar, barn som vuxna. En riktigt familjefavorit helt enkelt. Fluffigt bröd med en god burgare, krispiga grönsaker och toppad med en god dressing sitter aldrig fel.
"Blir skittråkig"
Men om du är den som lägger dina burgare på grillen ska du tänka om. Det ska du inte göra, menar kocken Erik Videgård, känd från bland annat Nyhetsmorgon.
Det var även i Nyhetsmorgon han slog fast vid saken, hösten 2023. Därefter har det varit en återkommande diskussion. Ska man grilla eller steka sin hamburgare?
Erik Videgård säger att man aldrig ska grilla sin hamburgare, eftersom den förlorar hela saftigheten.
– När du grillar hamburgaren, då rinner mycket fett ur hamburgaren. Den blir torr och skittråkig, säger han till P4 Göteborg.
Därför ska du steka hamburgare
Det gäller särskilt hamburgare av malt kött, då det är fettet som gör just köttet saftigt. När fettet från färsen droppar ner bland grillkolen kan det slå upp som eld, då kommer det också bara att smaka bränt.
Han föredrar att steka burgarna istället. Men man kan fortfarande göra det på en grill, för att få den där rökiga smaken.
– Det är superenkelt. Du skaffar järnskiva som du steker din hamburgare på i grillen, med locket nere.
Hans tillvägagångssätt att tillaga hamburgare har väckt reaktioner.
– Jag har fått mycket arga kommentarer, konstigt nog bara från män. Det här med ego och grill, det är tydligen väldigt tätt förknippat, säger Erik Videgård till P4 Göteborg.