Grisfötter och tunga - Här är julmaten svenskarna älskar minst

Julmaten svenskarna tycker sämst om, bland annat lutfisk, dopp i grytan och grisfötter.
Vid juletid återkommer vi ofta till gamla invanda traditioner. Men på julbordet får det gärna vara omväxling, enligt en undersökning som ICA gjort. Då ligger sylta, tunga, lutfisk och dopp i grytan risigt till.

Svenskt julfirande brukar vara en favorit i repris. En återkommande ritual som skänker trygghet från Kalle Anka på tv till mandeln i gröten. Maten är central i traditionen. Menyn kan skilja sig åt från familj till familj och från norr till söder men många inslag är gemensamma.

– Julbordet är ett minne. Du äter den gemenskap du kommer ifrån. Det är därför du inte skulle kunna göra julaftonsstacos till exempel. Du äter med din familj för att ni ska minnas tillsammans, säger mathistorikern Richard Tellström.

Se också: Här är julmaten du kan äta som gravid

Här är julmaten du kan äta som gravid
1:39

Efter reklamen: Här är julmaten du kan äta som gravid

(1:39)

Slå på ljud

Samtidigt har det moderna julbordet mycket gemensamt med smörgåsbordet. Det är många godsaker som ska få plats och då får vissa finna sig i att bli pensionerade medan andra bereds plats på bordet.

Prinskorvar och rödbetssallad är till exempel relativt nya inslag på julmenyn, enligt Richard Tellström.

Inkokta grisfötter är ett traditionellt inslag på vissa julbord.

Inkokta grisfötter är ett traditionellt inslag på vissa julbord. En delikatess som dessutom borde rimma väl med tanke på att man tar till vara alla delar av djuret. ”Grisatassarna” dalar dock ständigt i popularitet. Foto: IBL

Nu har ICA låtit 4 200 svenskar svarat på frågor om vad de vill och inte vill ha på julbordet. Och det är dyster läsning för traditionalisterna som gillar grisfötter, kalvtunga/kotunga, rökt ål, lutfisk och sylta till exempel.

Mer än hälften av de tillfrågade i undersökningen, 52 procent, uppger att de tagit bort eller lagt till något på julbordet de senaste tre åren.

Yngre är piggare än äldre på att bryta traditionerna på julbordet och allra piggast är unga kvinnor mellan 18 och 34. I den kategorin kan 84 procent tänka sig ett mer varierat julbordet.

Här är julrätterna vi helst undviker:

1. Grisfötter

2. Kalvtunga/Kotunga

3. Rökt ål (rödlistad och utrotningshotad)

4. Lutfisk

5. Sylta

6. Dopp i grytan

7. Lax- /fiskaladåb

8. Brunkål

9. Fårfiol

10. Sillsallad

Falafel på julbordet?

Falafel till jul? Med blandad sås kanske? Foto: IBL

Här är rätterna svenskarna skulle kunna tänka sig att introducera på julbordet:

1. Sallad (42 procent)

2. Tapas (27 procent)

3. Falafel (16 procent)

4. Grytor, exempelvis curry (16 procent)

5. Sushi (15 procent)

Källa: ICA