Här är färska dillen som innehåller olagliga ämnen – säljs i de stora butikerna

Färsk dill från vissa butiker innehåller bekämpningsmedel långt över tillåtna nivåer, visar tester som Testfakta gjort.
Bland annat har spår av DDT hittats i dill från både ICA och Coop.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Det stora glöggtestet 2025

Brand logo
Det stora glöggtestet 2025

D

ill är ett måste på julbordet – men nu finns anledning att vara försiktig. Testfakta har låtit MeasurLabs i Finland göra en analys av färska örter åt svenska växthusodlare.

Ett ackrediterat laboratorium testade runt 20 örter, bland annat dill, timjan och oregano, köpta i svenska butiker. Målet var att se om örterna innehöll pesticider (bekämpningsmedel).

Spår av DDT hittades i dill från både ICA och Coop

I dill från både ICA och Coop hittades spår av DDT, ett bekämpningsmedel som har varit förbjudet länge i Sverige (sedan 1970 och i EU sedan 80-talet). Det rörde sig om olika nedbrytningsprodukter av DDT som tillsammans kallas ”summa DDT”.

Såhär säger Anneli Widenfalk, riskvärderare och toxikolog på Livsmedelsverket.

– När det gäller fynden av DDT så är det en substans som inte är tillåtet att använda som växtskyddsmedel sedan en lång tid tillbaka. Tyvärr har den egenskaper som gör att den är långlivad och därför förekommer som en förorening i miljön.

Det är ovanligt att hitta DDT-rester i färska örter, och de här proverna klarar inte EU:s gränsvärde på 0,05 mg/kg.

ICA:s dill innehöll 0,11 mg/kg och Coops dill 0,14 mg/kg av DDT-rester. Men enligt Livsmedelsverket innebär nivåerna ändå ingen akut hälsorisk vid normal konsumtion.

En stor knippe dill.
Dill är en vanlig krydda på julbordet, till exempel på ägghalvor eller vid kokning av olika rätter.Foto: Janerik Henriksson/TT

Utlandsodlade örter innehöll olika pesticidrester

De flesta svenskodlade örter från större växthus är ekologiska och säljs oftast i kruka. Örter som odlas utomlands säljs vanligen skurna och packade i så kallad ”flowpack”, en tunn plastpåse som skyddar mot uttorkning och skador.

Testfaktas granskning visar att mängden pesticidrester (bekämpningsmedel) skiljer sig mycket mellan olika producenter och ursprung, säger Pasi Tuomikoski, livsmedelskemist på MeasurLabs i Finland.

– Vi kunde se att samtliga svenskodlade produkter var helt fria från mätbara rester förutom timjan i kruka från Kabbarps trädgård. Den innehöll rester av biopesticiden Azadirachtin som är godkänd för ekologisk odling. Däremot uppvisade samtliga utlandsodlade örter ett flertal olika pesticidrester, några så många som 15 olika sorter.

Livsmedel som överskrider gränsvärden får inte säljas

Även om hälsorisken anses låg vid enstaka konsumtion är reglerna tydliga menar Testfakta, livsmedel som överskrider gränsvärden får inte säljas.

Testfakta anser också att resultaten bör leda till åtgärder från producenter, bättre kontroll från butikskedjorna och fortsatta stickprov från myndigheter.