Här är julens ”mest avskydda” godis – så blev gröna kulorna en klassiker

  • author Camilla Spjuth Palve
    Camilla Spjuth Palve
Gröna marmeladkulor i en skål
Foto: TT
Julgodiset en del måste ha på gottebordet. Andra förstår inte tjusningen alls. Här är historien bakom de gröna marmeladkulorna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After Eight

Brand logo
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After Eight

Ingen jul utan gröna marmeladkulor! Så är det många som tänker därute i stugorna. Å andra sidan är de mjuka kulorna med sitt knastrande sockerhölje en vattendelare. Det finns en och annan som inte riktigt kan förstå dessa kaloribombers ­popularitet ...

Men det råder ingen tvekan om att de gröna kulorna har många fans. Annars skulle Fazer knappast ha tillverkat dem under snart 100 år.

Då började tillverkningen av de första marmeladkulorna

Marmeladgotter började tillverkas av Fazer redan i slutet av 1800-talet. Det var självaste Karl Fazer som hade tagit med sig receptet hem från St Petersburg där han studerat till bagare och konditor. I den ryska staden var marmeladtillverkning ett hantverk och Karl samlade på sig intryck innan han for hem till Finland.

Fazers kafé i Helsingfors, bord med gäster, svartvit bild
Fazers kafé i Helsingfors runt år 1930Foto: Fazer

År 1891 startade Karl ett kafé i den finska huvudstaden där han experimenterade med allehanda godsaker i kaféköket. Verksamheten växte och 1894 öppnade man sin första fabrik i Helsingfors. Karls konfektkokande hade blivit en industri.

Gammalt fotografi av Karl Fazer med slips och kostym, halvfigur
Karl Fazer tog med sig marmeladkokandets ädla konst hem till Finland från Ryssland.Fazer

Om marmeladkokningen kom igång tidigt dröjde det till år 1929 innan de första gröna kulorna rullades ut från fabriken. Under lång tid tillverkades de enligt gamla metoder. Kulorna göts i metallformar, sedan tog man loss de färdiga kulorna en och en med gaffel. Det gjorde man ända till slutet av 1980-talet.

I dag är processen förstås mer modern och automatiserad. Tur är väl det. Hela 25 miljoner kulor ­trillar ut från godisfabriken i Villmanstrand i södra Karelen varje år! Och det är rejäla marmeladkok – man blandar till 500 kilo smet åt gången.

Smakerna på godiset

En klassisk grön kula som, kort och gott, säljs under namnet Gröna Kulor ska smaka friskt av päron. ”Kusinen” Finlandia är också en sockrad kula, men med smak av aprikos, citron, svart vinbär och jordgubb.

Julgodis i form av gröna kulor
Förpackningarna tillverkades från början av trä och fanér, idag är det kartong som ­gäller. Innehållet är dock detsamma, då som nu.Foto: Ismo Pekkarinen / TT

På senare år har det siktats såväl glöggkulor och champagnekulor som Halloweenkulor med smak av apelsin-cola. Men smaker kommer och går. Den gröna kulan består.

Källa: Fazer, Wikipedia