Julgodiset en del måste ha på gottebordet. Andra förstår inte tjusningen alls. Här är historien bakom de gröna marmeladkulorna.
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After Eight
Ingen jul utan gröna marmeladkulor! Så är det många som tänker därute i stugorna. Å andra sidan är de mjuka kulorna med sitt knastrande sockerhölje en vattendelare. Det finns en och annan som inte riktigt kan förstå dessa kaloribombers popularitet ...
Men det råder ingen tvekan om att de gröna kulorna har många fans. Annars skulle Fazer knappast ha tillverkat dem under snart 100 år.
Då började tillverkningen av de första marmeladkulorna
Marmeladgotter började tillverkas av Fazer redan i slutet av 1800-talet. Det var självaste Karl Fazer som hade tagit med sig receptet hem från St Petersburg där han studerat till bagare och konditor. I den ryska staden var marmeladtillverkning ett hantverk och Karl samlade på sig intryck innan han for hem till Finland.
Fazers kafé i Helsingfors runt år 1930Foto: Fazer
År 1891 startade Karl ett kafé i den finska huvudstaden där han experimenterade med allehanda godsaker i kaféköket. Verksamheten växte och 1894 öppnade man sin första fabrik i Helsingfors. Karls konfektkokande hade blivit en industri.
Karl Fazer tog med sig marmeladkokandets ädla konst hem till Finland från Ryssland.Fazer
Om marmeladkokningen kom igång tidigt dröjde det till år 1929 innan de första gröna kulorna rullades ut från fabriken. Under lång tid tillverkades de enligt gamla metoder. Kulorna göts i metallformar, sedan tog man loss de färdiga kulorna en och en med gaffel. Det gjorde man ända till slutet av 1980-talet.
I dag är processen förstås mer modern och automatiserad. Tur är väl det. Hela 25 miljoner kulor trillar ut från godisfabriken i Villmanstrand i södra Karelen varje år! Och det är rejäla marmeladkok – man blandar till 500 kilo smet åt gången.
Smakerna på godiset
En klassisk grön kula som, kort och gott, säljs under namnet Gröna Kulor ska smaka friskt av päron. ”Kusinen” Finlandia är också en sockrad kula, men med smak av aprikos, citron, svart vinbär och jordgubb.
Förpackningarna tillverkades från början av trä och fanér, idag är det kartong som gäller. Innehållet är dock detsamma, då som nu.Foto: Ismo Pekkarinen / TT
På senare år har det siktats såväl glöggkulor och champagnekulor som Halloweenkulor med smak av apelsin-cola. Men smaker kommer och går. Den gröna kulan består.