Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ilska efter att ikoniska isglassen försvann – "Kanske kommer Igloo tillbaka"

11 feb, 2022 
AvLukas Ernryd
Isglassen Igloo plockas bort från GB:s glasstavla under 2022. Det har inte gått konsumenterna obemärkt förbi. I kommentarsfälten på Facebook vädras missnöjet. Men tillverkaren utesluter inte en comeback.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

I början av februari 2022 kom nyheten om vilka glassar som GB plockar bort.

Totalt försvinner sju glassar för att göra plats för nya sorter. En som fick stryka på foten blev smått ikoniska Igloo cola som lanserades redan på 1960-talet.

Med sina två pinnar har den varit som gjord för delning, även om det inte alltid gick lika lätt att få exakt lika jämna delar.

Se också: Här är 2022 års glassnyheter från GB – släpper sex nya smakerBrand logo
Se också: Här är 2022 års glassnyheter från GB – släpper sex nya smaker

Igloo – en jojo-glass

Dock har Igloo inte varit självklar i frysdisken sedan dess. Den har varit lite av en jojo-glass. I mitten av 2010-talet plockades den bort bara för att göra comeback år 2020.

Annons

Anledningen var en tävling som utlystes av GB. Konsumenterna fick lov att rösta på sin favoritglass. Det blev Igloo som vann och GB:s skrev på Facebook att Igloo skulle få komma tillbaka. Inlägget fick långt 3300 lajkes och över 1000 kommentarer,

– Det är såklart superkul att kunna erbjuda Igloo Cola igen efter svenska folkets önskan, säger Olivia Nilsson produktchef GB Glace i ett pressmeddelande.

Många var glada över nyheten. Så här skrevs det i GB:s kommentarsfält:

"HUUUURRRRRAAAAA!!!! Fatta hur läääänge ja längtat efter den här! Exakt dagen efter den försvann."

"Äntligen, vad det ska ätas glass i sommar!!!"

Men alla var inte lika nöjda. Det klagades på att Igloo inte smakade som förr. Någon tyckte att den innehöll sötningsmedel vilket GB avfärdade flera gånger i sina svar.

"Den smakar ju bara fruset vatten!! Var är den goda colasmaken man minns från förr?? Blev sååå besviken när jag köpte en idag!"

Annons

"Jag såg fram emot att få smaska i mej en Igloo, var ganska länge sen. Tyvärr blev jag besviken, alldeles för ” svag” smak av cola Den smaken får ni jobba på."

Såg verkligen fram emot igloo igen. Men vilken besvikelse. Smakar mest bara vatten o sötningsmedel.

Igloo fick två säsonger

Igloo cola såldes under 2020 och 2021 men har alltså plockats bort i utbudet för 2022. Reaktionerna har åter igen inte låtit vänta på sig.

När matsajten "Godare" la ut nyheten om de sju glassarna som försvinner i år, var det just Igloo som väckte mest reaktioner.

"Tusan jag var så glad när iglo kom tillbaka o nu ska dom ta bort den igen.

”Är GB helt från vettet? Det är ju den enda glassen som är värd sitt pris i guld!! Den enda glassen jag skulle kunna lägga mina absolut sista pengar på och njuuuuta varenda tugga.. Skandal!”

Annons

"Rör inte igloo, godaste isglassen som finns."

Nu svarar Unilever

Sedan mitten av 80-talet har GB ägts av matkoncernen Unilever. Vi frågade företaget varför Igloo försvinner. Tone Husted Petersen, Brand experience manager Ice cream, svarar så här i ett sms:

– Glassar kommer och glassar går, men kärleken till vissa består... Dessvärre får inte alla glassar plats i glassboxen, så några måste tyvärr flytta på sig för att göra plats åt nya. Och vem vet, kanske kommer Igloo tillbaka igen nån gång i framtiden. Det har ju hänt tidigare.

Vi frågade om anledningen var att glassen sålde för dåligt, men Unilever önskade inte kommentera ärendet vidare.

Se också: 4 nyheter från Ben and Jerry´s 2022Brand logo
Se också: 4 nyheter från Ben and Jerry´s 2022
Annons