Jag har köpt alla kanelbullar i frysdisken – den billigaste smakar absolut bäst
Kanelbullens dag kommer en gång om året men egentligen är väl nästan alla dagar kanelbullens dag? Det är ju svenskarnas nationalfika. Vår internationella stolthet bredvid Abba, Ikea och köttbullar.
Det är något med doften av kanelbullar. Vare sig du går förbi ett bageri, Pressbyrån eller ett fönster där någon bakar, så förs tankarna till en farmor i förkläde med mjöl över bordet. Det doftar barndom – även om det knappt bakats en bulle hemma.
Men när man själv ska skrida till verket så inser man att det inte bara är att svänga ihop en deg… Det ska jäsas och det ska knådas och det ska stökas och det ska penslas och det ska gräddas. Ännu värre – sen måste du plocka undan och diska upp allt. Det är ett dagsprojekt. Och ibland orkar man inte ha bullfest, bullfest, hela dan, ibland vill man bara att det ska gå lite snabbt och smidigt. Därför har redaktionen kavlat upp ärmarna och vässat smaklökarna. Vi har testat oss igenom fem vanliga frysbullar som du hittar på de stora kedjorna. Det finna en tydlig vinnare och en tydlig förlorare i denna ”battle of the bullar”.
Fem frysbullar testas: Här är vinnarna och förlorarna
Coop – Ingen kvalitetsbulle
Utseende och smak: Bullen är för blek och har alldeles för lite pärlsocker på sig. ”Man ser direkt att det här inte är en kvalitetsfrysbulle” säger en testdeltagare. Bullen är tyvärr alldeles för torr, det är inte tillräckligt av vare sig fyllning eller smak. Lite väl söt också. Utseendet är misstänkt lik bullarna från Lidl…
Pris: 31,50 kr
Volym: 420 g/12 bullar
Betyg: 2
Ica – ”NEJ”
Utseende och smak: Det rutiga bullpappret ser mysigt ut, lite hembakat. Men själva bullen ser lite torrare ut än de andra. Och det går tyvärr igen i smaken, det smakar mer limpa än bulle med kanel och socker. Nästan nyttigt, tycker en deltagare. ”NEJ”, säger en, den är torr och fastnar i gomen. Omdömet landar i ”bröd med bullsmak, som ett misslyckat hemkunskapsbak”. Pappret var tyvärr det bästa med bullen.
Pris: 30,95 kr
Volym: 420 g/12 bullar
Betyg: 1
Lidl – Bäst i test!
Utseende och smak: Utseendemässigt väldigt lika bullarna från Coop fast med fler sockerkorn, vilket vi gillar. De ser lite fabriksbakade ut men smakmässigt är de mycket godare! Luftigare deg och en smak av hembakat. Vi anar också en hint av kardemumma.
Pris: 28,90 kr
Volym: 420 g/12 bullar
Betyg: 3,5
Findus – Dyrast och småtorr
Utseende och smak: Bullen ser ganska hemmagjord ut – ”perfekt om du ska lura någon att du bakat själv”. Den ser lite mer generös ut än de andra bullarna och luktar gott av kanel. Men smaken levererar inte, den lovade mer än den höll. Bullen var lite småtorr och smaklös. Smakade mest deg och någon konstig bismak.
Pris: 39,95 kr
Volym: 420 g/12 bullar
Betyg: Svag 2:a
Fria (Glutenfri) – Saftig men med bismak
Utseende och smak: Bullarna är lite större än de andra och ser ganska kladdiga ut. Det gör att bullen är klart saftigast av alla. Testaren som är van vid glutenfritt tycker den är god men de andra tycker att den har en konstig kryddig smak, lite mer som en pepparkaka och är inte så förtjusta i smaken. Men plus för att den är både gluten och laktosfri.
Pris: 37,95 kr
Volym: 230 g/4 bullar
Betyg: Svag 2:a
Senaste från Allas
Slutsats: Lidl och deras kanelbullar från Omne bröd är testets solklara vinnare. De bjöd på fin deg och smak med lite extra fint pärlsocker på. Dessutom är de testets billgaste bullar! Ica var tyvärr en besvikelse för oss, torr och brödig med för lite smak. Findus levererade inte heller – trots att de var testets dyraste, förutom de glutenfria.
Så gjorde vi bulltestet
Sju medarbetare samlades för ett blindtest (förutom den glutenfria bullen som hölls separat) där vi utvärderade smak och utseende. Alla fick ge ett eget betyg som sen vägdes samman till ett genomsnittligt betyg.
Bullarna inhandlades samtidigt och tinades upp på en timme i rumstemperatur.
Alla priser är cirkapriser, de kan skilja sig mellan butiker i olika städer och på nätet.