Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Loppistips Spartips Nostalgi Gratis noveller

Jag har testat Pressbyråns nya blodbrownie – så smakar den

18 sep, 2025
Mjöl, socker och en skopa koblod. Ja, för det är blod från nötkreatur som är bindemedlet i Pressbyråns nya blodbrownie. Angelica Jaako Billenman och redaktionen har testat kakan som ska motverka järnbrist.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakomBrand logo
Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakom

Jag skriker rakt ut när jag ser artikeln.

– Bläääää! Pressbyrån har gjort en brownie med blod i! ropar jag ut över redaktionen.

Äcklet blir inte mindre av att en av kvällstidningarna har presenterat nyheten illustrerad med en bild från en blodtransfusion, med mänskligt blod.

Ändå fascineras jag av grejen. Ju mer jag läser om Pressbyråns så kallade blodbrownie desto nyfiknare blir jag. Hur smakar kakan?

Idén bakom blodbrownien

Pressbyråns testlabb, Pressbyrån PBX, har tagit fram brownien för att främja kvinnohälsa.

Annons

Pressbyråns blodbrownie

Syfte: Minska matsvinn och motverka järnbrist – nästan en tredjedel av alla kvinnor i Sverige har järnbrist, samtidigt som mindre än 3 % av allt nötblod används som livsmedel.

Näringsinnehåll: Två minibrownies ger cirka 25 % av en kvinnas dagliga järnbehov.

Säljs: Exklusivt i testbutiken Pressbyrån PBX på Sveavägen i Stockholm.

Bakom projektet: Utvecklad inom Axfoundations innovationsprojekt ”Blod och Rova” för att skapa mer hållbara produkter på språng.

I dag lider nästan var tredje kvinna av järnbrist samtidigt som blod- och inälvsmat ratas allt mer i svenska hushåll.

– Med Pressbyrån PBX vill vi utforska hållbara vägar till framtidens produkter på språng. Genom samarbetet med Axfoundation vill vi visa hur matsvinn kan omvandlas till en riktigt god fikaprodukt som dessutom har möjlighet att möta ett skriande behov i samhället, säger Linnéa Borgström, HR- och hållbarhetsdirektör på Pressbyrån, i ett pressmeddelande från Pressbyrån och fortsätter:

– Blodbrownien är ett konkret steg på vägen att tillvarata resurser och är precis den typen av innovationer vi vill testa på PBX.

Pressbyråns blodbrownie
Pressbyråns egna bilder från tillverkningen av blodbrownien.Foto: Pressbyrån

Brownien innehåller 20 procent nötblod, som ska ge en djupare smak och fungera som bindemedel, fullkornsrågmjöl och rättvisemärkt kakao.

Annons

En brownie täcker knappt 13 procent av det dagliga järnbehovet och kostar 20 kronor (två för 37 kronor).

Pressbyråns blodbrownie
Blod, fullkorn – och fullproppad med järn.Foto: Angelica Jaako Billenman

Chockerande små

Driven av nyfikenhet begav jag mig till Pressbyrån PBX butik på Sveavägen i Stockholm, gick fram till kassamontern och blev klart besviken.

Bloody hell va små de är! tänkte jag och tittade på de cirka tre centimeter i diameter stora – eller ska jag säga små – kakorna, som dessutom inte var brownies utan muffins. Nakna muffins utan frosting!

Annons

– ­Kan man få med topping på? frågade jag killen i kassan och förklarade att jag minsann hade sett Pressbyråns egna bilder på brownien med frosting på.

– Det är inget vi har här, sa han vänligt.

Pressbyråns blodbrownie
På Pressbyråns pressida har blodbrownien frosting.Foto: Pressbyrån

Det väckte ont blod i mig. Är det falsk marknadsföring?

Så smakar blodbrownien

Med två sorgliga plastbyttor gick jag tillbaka till redaktionen för att bjuda halva redaktionen på blodigt fika. Den andra halvan var nämligen inte alls intresserade av att smaka. Blodbrownien var redan innan smaktestet en vattendelare.

Annons

Vi delade de redan pyttesmå kakorna i ännu mindre mumsbitar och högg in.

Pressbyråns blodbrownie
Pressbyråns blodbrownie är en vattendelare redan innan smaktestet.Foto: Angelica Jaako Billenman

Doften var chokladigt söt men smaken då?

– Den är väldigt saftig, sa någon nöjt.

– Jag gillar konsistensen, men den smakar nästan för vuxet, väldigt mycket mörk chokladsmak, sa en annan.

Den var inte äcklig, bara obehaglig

Allas digitala redaktör Jakob Meijer blev först så äcklad av ingredienslistan att han lade tillbaka kakan på tallriken. Någon frågade då om han äter blodpudding.

– Det gör jag i och för sig, sa han och smakade ändå.

Annons

Efter någon tugga sa han:

– Den var inte äcklig, bara obehaglig.

Störst fan av brownien var förvånansvärt nog Allas editionschef, Sara Grant, tidigare vegetarian.

Hon gav kakan toppbetyget 5 av 5.

– Det är lite obehagligt, men de har vräkt på med en massa chokladsmak. Hade jag inte vetat vad som var i hade det inte känts konstigt alls, konstaterade hon.

Pressbyråns blodbrownie
Är de små så får man ta två? Det är nog vad Pressbyrån hoppas på med deras minifika tror Angelica Jaako Billenman.Foto: Angelica Jaako Billenman

Snittbetyget blev dock 3 av 5.

Det som drog ner betyget är det höga priset och den metalliska eftersmaken som blir framträdande efter en stund.

Annons
Så gör du lyxiga browniesBrand logo
Så gör du lyxiga brownies

Just nu går Pressbyråns blodbrownie bara att köpa i Pressbyrån PBX på Sveavägen i Stockholm, men vem vet – de kanske får blodad tand och serverar brownien i fler butiker i framtiden?

Annons