Köttfärssås är perfekt vardagsmat som går både snabbt och enkelt att tillaga. Vi lär dig hur du får till den perfekta konsistensen på köttfärssåsen och slipper klumpar!
Vi svenskar älskar köttfärssås och enligt den stora undersökningen Food & Friends Matrapport 2021 är spaghetti och köttfärssås vår absolut populäraste vardagsrätt. Och kanske är det inte så konstigt, köttfärssås är snabbt, enkelt och prisvänligt att laga och uppskattas ofta av såväl stora som små. Dessutom går köttfärs enkelt att variera i en rad olika rätter som lasagne, köttfärsbiffar och köttbullar.
Köttfärssås går alltså att variera in i det oändliga och det finns otroligt många versioner av den klassiska rätten, gemensamt för alla är dock att du behöver bryna färsen vid tillagningen. För att få till den perfekt smuliga konsistensen på köttfärssåsen finns det några smarta knep att ta till – här är tre av dem.
1. Låt köttfärsen ligga i rumstemperatur
Plocka fram köttfärsen och låt den ligga i rumstemperatur cirka 30 minuter innan det är dags att påbörja matlagningen.
2. Dela upp köttfärsen och stek i delar
Värm upp stekpannan ordentligt och tillsätt en klick smör som får smälta innan du lägger i köttfärsen. Blir det väldigt fullt i stekpannan? Beroende på hur mycket färs du ska steka kan det vara en bra idé att steka den i omgångar så att du inte kyler ner stekpannan under tillagningen.
3. Använd en köttfärshackare
Investera i en smart köttfärshackare som gör det enkelt att snabbt och enkelt dela upp köttfärsen i jämna bitar – utan att skada stekpannan!