Artikeln innehåller reklamlänkar

Kräftskiva 2023 – allt du behöver för att planera en lyckad fest

kräftskiva
Säsongen för kräftskiva närmar sig med stormsteg och det är dags att börja planera året upplaga. Vi har samlat allt du behöver veta!

Att anordna en kräftskiva är ett roligt och härligt sätt att locka nära och kära att samlas runt bordet för att njuta av läckra skaldjur, goda tillbehör och trevligt sällskap. För att göra din kräftskiva så lyckad som möjligt har vi sammanställt några riktigt bra tips och idéer på hur du planerar och dekorerar den på bästa sätt.

Folieballong kräfta

En rolig kräftballong lyfter stämningen – klicka på bilden för att se den och fler dekorationer till kräftskivan (länk till My perfect day).

Foto: Linda-Pauline Arousell

Planera kräftskiva

Här har vi samlat tre viktiga tips att börja med att tänka på när du planerar din kräftskiva:

  • Ha framförhållning: Bestäm datum, tid och plats för din kräftskiva i god tid. Bjud in dina gäster redan nu för att ge dem möjlighet att anpassa sina scheman.
  • Inköpslista: Gör en lista över de viktigase ingredienserna och tillbehören för att undvika sista-minuten-panik. Se till att du har tillräckligt med kräftor, räkor, bröd, smör, ost, snaps, öl och annat du vill ha på bordet.
  • Dekoration: Ge din kräftskiva en festlig atmosfär genom att dekorera bordet och omgivningen med kräfttema. Använd färgglatt pynt och engångsartiklar med kräftmotiv för att skapa en trevlig stämning.

Kräftskiva dekorationer

Här har vi samlat några väl utvalda dekorationer som passar perfekt att pynta er kräftskiva med, oavsett om ni håller den utomhus eller inomhus.

Månlykta kräftskiva

En klassisk månlykta är något av ett måste på kräftskivan. Se mer och köp den här (länk till My perfect day).

klassisk månlykta till kräftskiva

Klicka på bilden för att komma direkt till lyktan.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Ljusslinga

Häng upp en ljusslinga över bordet eller i bakgrunden för både myskänsla och belysning när mörkret börjar lägga sig. Se fler varianter och köp din favorit här (länk till My perfect day).

ljusslinga utomhus

Klicka på bilden för att komma direkt till ljusslingan.

Kräftdekoration

En fin och rolig honeycomb i form av en kräfta blir garanterat en snackis! Se mer och köp den här (länk till My perfect day).

kräftpynt

Klicka på bilden för att komma direkt till dekorationen.

Kräftgirlang

Även denna girlang i form av kräftor är rolig att hänga upp vid bordet eller mellan träden. Se mer och köp girlangen här (länk till My perfect day).

girlang med kräftor

Klicka på bilden för att komma direkt till girlangen.

Kräftskiva tillbehör

Kräftor är naturligtvis huvudattraktionen på en kräftskiva: se till att välja färska och kvalitativa kräftor från en pålitlig leverantör. Koka dem med dill och salt för att ge dem den klassiska smaken.

kräftor i en skål

Foto: Erik Mårtensson/TT

Vad äter man på kräftskiva?

För att komplettera kräftorna (eller tilltala de som inte älskar skaldjur) är det bra att ladda upp med andra tillbehör på bordet till kräftskivan. Bröd både passar bra till kräftorna och mättar gott – satsa till exempel på baguette eller knäckebröd med smör och en god ost. Färskpotatis, gräddfil och västerbottenpaj är andra populära val som passar bra med kräftorna.

Snaps

En rolig idé är att se till att ha ett brett urval av snapsar så att dina gäster kan prova olika varianter. För de som inte är intresserade av snaps bör du se till att det även finns andra, alkoholfria, alternativ såsom läsk, vatten eller alkoholfri öl.

Snapsvisor kräftskiva

Oavsett om man dricker snaps eller inte så är snapsvisorna ett underbart roligt inslag på kräftskivan. Dessa häften innehåller 6 texterna till olika snapsvisor och är dessutom riktigt snygga att duka med vid bordet. Se mer och beställ häftet med snapsvisor här (länk till My perfect day).

häfte med snapsvisor

Klicka på bilden för att komma direkt till sånghäftet.

3 andra saker som kan vara bra att tänka på när du planerar din kräftskiva:

  1. Sittplatser: Se till att ha tillräckligt med sittplatser för alla gäster. Använd gärna utomhusmöbler eller picknickbord för att skapa en avslappnad och bekväm atmosfär.
  2. Myggskydd: Under sommaren kan myggen vara en plåga. Se till att ha myggmedel och eventuellt myggnät tillgängligt för att skydda dina gäster.
  3. Toalett och handtvätt: Se till att ha tillgång till en ren och lättillgänglig toalett för dina gäster. Komplettera med handtvättmöjligheter som tvål och pappershanddukar för god hygien – och gärna en ståltvål som kan hjälpa till att få bort kräftlukten från händerna!

Här hittar du en användbar ståltvål (länk till RoyalDesign).

ståltvål för att få bort lukt från händerna

Klicka på bilden för att komma direkt till ståltvålen.

När har man kräftskiva?

Traditionellt sett är det vanligast att anordna en kräftskiva under sensommaren eller tidig höst, framförallt i augusti och september. Under denna tid på året är kräftorna både bäst och enklast att få tag på – och så är det givetvis ett roligt sätt att samla nära och kära efter en sommar på olika håll.

Här hittar du fler dekorationer och pynt till kräftskivan (länk till My perfect day)!

5 enkla tips för att lyckas med kräftskivan
1:11

Efter reklamen: 5 enkla tips för att lyckas med kräftskivan

(1:11)

Slå på ljud