Artikeln innehåller reklamlänkar

Så gör du för att spritsa kakor och tårtor som proffsen!

Spritsade cupcakes och spritsad tårta.

Foto: Shutterstock/TT

Spritsade bakverk är ju så fina – och goda! Här kommer tips för dig som vill lära dig spritsa som proffsen.

uuSpritsa dina muffins, kakor och tårtor med vackra färger och mönster. Vi tipsar om hur du lyckas med bakverken!

Så spritsar man kakor och tårtor

Förutom ditt bakverk behöver du en spritspåse och tyllar efter tycke och smak, det finns flera olika att välja mellan. En tyll är munstycket som man sätter längst ner i spritspåsen och formen och storleken på hålet i tyllen avgör hur spritsningen blir. Nedan visar vi tre olika varianter.

Sedan behöver du något att spritsa. Det kan vara så enkelt som grädde men det finns även många andra varianter, exempelvis med färskostkrämer, så kallad frosting.

Här hittar du ett recept på vaniljfrostning.

Här hittar du ett recept på chokladkräm att spritsa.

Tips!

När det väl är dags att spritsa finns det ett par saker att tänka på:

Det gäller att ha rätt konsistens på frostingen eller grädden. Här får man testa sig fram. Är frostingen för hård, antingen för att den är för kall eller för att man har för mycket florsocker i, finns risken att den spricker och inte alls blir så fin som man vill på bakverket. Och är frostingen för tunn rinner den ut och formar inte alls det mönster man hade tänkt sig. Om krämen är för tunn kan man först ställa den i kylen ett tag för att se om den stelnar, annars är lite extra florsocker ett tips.

Fyll inte spritspåsen med för mycket åt gången, det är lättare att hantera spritspåsen om man har en mindre mängd i den.

Skaka påsen lite när du lagt i frostingen, detta för att bli av med eventuella luftbubblor.

Handen du har längst ner på påsen ska inte trycka ut frosting, den använder man bara för att styra mönstret.

Det vanligaste är att man börjar "utifrån" och spritsar inåt en cirkel för att avsluta med en topp i mitten men man kan också göra tvärtom (som på bilden nedan) för att få en annan form. Eller hitta på sina egna mönster!

Foto: Shutterstock/TT

Tänk på att hur fint det än är med mycket frosting så kan det bli väldigt mäktigt att äta om man har för mycket på kakan eller tårtan.

Våga testa, tveka inte och var inte rädd att det ska bli fel. I de flesta fall är det lätt att ta bort frostingen, krämen eller grädden och testa igen.

Spritstyllset, 16 delar

Med 16 olika tyllar i rostfritt stål kan du experimentera med olika stilar på bakverken. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Spritstyllset, 8 delar

Set med Spritspåse i bomull och tyllar av rostfritt stål från Patisse. Spritstyllarna kommer i 8 olika former. Läs mer och köp här. (länk till Cervera)

Spritspistol, 20 delar

Det går även att använda en spritspistol till sina bakverk. Tack vare det rejäla handtaget får man ett stabilt grepp för att lyckas med sin spritsning. Läs mer och köp här. (länk till Amazon)

Se också: Så gör du en rulltårta med mönster

Saftig rulltårta med mönster
0:52

Efter reklamen: Saftig rulltårta med mönster

(0:52)

Slå på ljud