Lussekattsförsäljning i augusti eller vänta till jul – vilken sida står du på?

Lussebullar säljs redan i augusti.

Med fyra månader till julafton börjar affärerna skylta med lussebullar. Mer tid för det goda enligt vissa, urholkning av traditionerna enligt andra.

Foto: TT/Shutterstock

Knappt har vi hunnit ställa om från semesterkänsla innan vi blir påminda om vintern – för med prick fyra månader kvar till julafton dyker lussekatterna upp i butikerna! Reaktionerna på detta är minst sagt blandade – vad tycker du?

Lussekatter, saffransbullar eller lussebullar – oavsett namn så har många en bestämd åsikt om när på året de kan börja ätas. Vissa tjuvstartar i november medan andra håller hårt på att vänta till första advent eller lucia innan den första katten äts upp. Men vissa vill inte vänta så länge –för knappt hade folk börjat jobba igen efter semestern innan det dök upp lussekatter i butikerna, vilket snabbt uppmärksammades i sociala medier.

Oskrivna regler kring julens hålltider

När det kommer till julen finns det många oskrivna regler gällande vad som är rätt tidpunkt för att ta fram såväl stjärnor som gran och pynt. Det gäller i allra högsta grad även det som dukas fram på borden i juletid. Saffransbullarnas abrupta intåg i den svenska sensommaren gick därför inte obemärkt förbi, tvärtom.

Det blev snabbt tydligt vilka som var för och emot detta framflyttande av den klassiska julfikan när kommentarsfälten till bilderna med korgar fyllda av gula bullar fylldes av åsikter.

Ilsken stämning i kommentarsfälten

I ett inslag på TV4:s Nyhetsmorgon i morse diskuterades lussekattsförsäljningen – och det blev stundtals så hätsk stämning i kommentarsfältet på Facebooksidan där klippet lades ut att TV4 fick lägga in påminnelser om riktlinjerna kring att hålla god ton.

Se också: Hotshots med smak av lussebulle

Gör det själv: Hotshot med smak av lussebulle
0:42

Efter reklamen: Gör det själv: Hotshot med smak av lussebulle

(0:42)

Slå på ljud

I kommentarsfältet fanns bland annat åsikterna "Jag tycker att det är viktigt att man håller på vissa traditioner annars så riskerar de att urholkas", "Jag behöver något att se fram mot i höstmörkret. Inte ok alls" och ”Andra gör som de vill men för mig är det fortfarande sommar”.

Så nu är frågan, vad tycker du?