Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Må bättre: 7 enkla sätt att äta mer frukt och grönt!

29 nov, 2021 
https://image.allas.se/image-204999?imageId=204999&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=66.67&x=0&y=0
Johanna Svan
Kvinna bland grönsaker.
Visst önskar många av oss att vi åt mer frukt och grönt, fullproppat med vitaminer och andra nyttigheter. Men ofta glöms det gröna bort på tallriken. Här finns sakerna som gör det roligare och enklare att fylla tallriken med en boost för kroppen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Forskning visar att hälsosam mat kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med 30 till 50 procent, och förebygga upp till en tredjedel av alla cancerfall.

Bra matvanor räddar liv helt enkelt. Men Livsmedelsverkets undersökningar av vuxnas matvanor visar att många fortfarande äter för lite frukt och grönsaker.

Men det finns ett par saker som gör det enklare att äta mer nyttigheter!

Så kan du äta mer nyttigt

1. Byt ut pastan mot grönsaksspagetti

Grönsakssvarv.

Med hjälp av en grönsakssvarv kan du enkelt göra grönsaksspagetti och fina matdekorationer av dina favoritgrönsaker. Spiralizern rymmer långa och runda grönsaker som till exempel sötpotatis, rödbeta, zucchini, morot och palsternacka.

Annons

Och barnen tycker det är roligare att äta grönsaker i spiralform!

Läs mer och köp en grönsakssvarv här (reklamlänk)

2. Enkelt sätt att äta majs

Majsskalare.

Färsk nykokt majs är ju bara för gott! Men det är inte alltid så lätt att bita av kornen på majskolven. Med en majskolvsskalare kan man på ett enkelt och smart sätt skilja majskornen från kolven.

Läs mer och köp skalaren här (reklamlänk)

3. Snabbt fixad avokado

Avokadodelare.

Med en avokadodelare med flera funktioner kan du snabbt och enkelt dela avokadon i två halvor, kärna ur och skära avokadon i fina skivor. Smidigt, tidsbesparande och du slipper dessutom ha flera olika redskap nära till hands.

Annons

Läs mer och köp avokadodelaren här (reklamlänk)

4. Lätt att skära ananas

Ananasskärare

Trött på det krångel som kommer med att förbereda ananas? Det här verktyget har allt du behöver för att servera och äta ananas utan problem - kärning, skalning och skivning.

Läs mer och köp ananasskäraren här (reklamlänk)

5. Hacka grönsaker snabbt

Grönsakshackare

Med den här smidiga lök- och örthackaren hackar du både lök, örter, tomater, champinjoner och mycket annat utan problem. Uppsamlingsskålen och locket gör dessutom att inga ångor från löken når dina ögon.

Annons

Läs mer och köp hackaren här (reklamlänk)

6. Drick färskpressad juice

Citruspress.

Den här manuella citruspressen är idealisk för att pressa alla typer av citrusfrukter. Citronpressen är snabb och enkel att använda och är ett utmärkt sätt att extrahera mer juice.

Läs mer och köp pressen här (reklamlänk)

7. Snabbt fixade grönsaker

Keramisk mandolin.

Prisbelönad mandolin som gör det enkelt att skära och hyvla frukt och grönsaker till lövtunna skivor. Bäst i test i både Icakuriren, Allt om mat och Aftonbladet. Enkel att använda – ställ bara in önskad tjocklek från 0,5 mm till 3 mm. Skivar lök och alla andra grönsaker och rotfrukter.

Tips: Gör egna hälsosamma chips. Skiva potatis, rödbetor eller jordärtskockor tunt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Salta med flingsalt. Ingen olja! In i ugnen i 100 grader ca 40-50 minuter, eller tills de fått fin färg. Vänd gärna på chipsen någon gång. En given succé!

Läs mer och köp mandolinen här (reklamlänk)

Se också: Så återodlar du grönsaksrester

7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!Brand logo
7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!
Annons