Från 6-8 skivor om dagen till surdeg och trendiga pålägg. Vår älskade smörgås är en trendig typ! Historikern Rickard Tellström ger oss en minnesvärd tillbakablick på mackor i Sverige.
Hallå där… Richard Tellström, etnolog och måltidshistoriker vid Örebro och Stockholms universitet.
Richard Tellström
Varför äter man inte lunchmackor här i Sverige på samma sätt som t ex i Norge?
– Matkulturen kan delas upp i en öst- och en västnordisk del, där vi hör ihop med Finland och Baltländerna i den östra. Vår tradition är att äta varm mat till lunch, till skillnad från den västnordiska där en macka räcker.
Hur påverkas smörgåsätande av trender som glutenfritt, lchf och liknande?
– Försäljningen av mjöl har visserligen minskat något, men vi äter inte mindre bröd generellt. I vissa åldersgrupper, bland särskilt hälsointresserade, minskar man på bröd och mjöl. Å andra sidan finns parallellt starka brödtrender, till exempel surdeg som varit populärt nu i 15 år.
Se också: Godiset vi minns
6 gamla godissorter som får oss att bli nostalgiska
Efter reklamen: 6 gamla godissorter som får oss att bli nostalgiska
Hur ser framtidens macka ut?
– Eftersom mackor och spannmål är klimatsmart mat tror jag att brödet har en ljus framtid. Jag tippar att ostmackan är framtidens macka!
Kommer du ihåg mackorna?
Mackor vi minns:
1940-tal: Sirapslimpa med prickig korv och inlagda rödbetor
1950-tal: Vitt bröd med ägg, kaviar och gräslök
1960-tal: Pizzamackor med sardiner
1970-tal: Limpsmörgås med ost och apelsinmarmelad samt Dagobert-mackan
1980-tal: Baguette med kalkon och paprika
1990-tal: Ciabatta med pesto, mozzarella och soltorkade tomater
2000-tal: Ciabatta med salami och brie
2010-tal: Pulled pork på rostad surdegsmacka
2020: Avokadomacka med paprikahummus och solros-strössel