Mackorna vi minns

Framtidens macka kanske?

Foto: Shutterstock
Från 6-8 skivor om dagen till surdeg och trendiga pålägg. Vår älskade smörgås är en trendig typ! Historikern Rickard Tellström ger oss en minnesvärd tillbakablick på mackor i Sverige.

Hallå där… Richard Tellström, etnolog och måltidshistoriker vid Örebro och Stockholms universitet.

Richard Tellström

Varför äter man inte lunchmackor här i Sverige på samma sätt som t ex i Norge?

Matkulturen kan delas upp i en öst- och en västnordisk del, där vi hör ihop med Finland och Baltländerna i den östra. Vår tradition är att äta varm mat till lunch, till skillnad från den västnordiska där en macka räcker.

Hur påverkas smörgåsätande av trender som glutenfritt, lchf och liknande?

– Försäljningen av mjöl har visserligen minskat något, men vi äter inte mindre bröd generellt. I vissa åldersgrupper, bland särskilt hälsointresserade, minskar man på bröd och mjöl. Å andra sidan finns parallellt starka brödtrender, till exempel surdeg som varit populärt nu i 15 år.

Se också: Godiset vi minns

Hur ser framtidens macka ut?

– Eftersom mackor och spannmål är klimatsmart mat tror jag att brödet har en ljus framtid. Jag tippar att ostmackan är framtidens macka!

Kommer du ihåg mackorna?

Foto Sjöberg Bild

Mackor vi minns:

1940-tal: Sirapslimpa med prickig korv och inlagda rödbetor

1950-tal: Vitt bröd med ägg, kaviar och gräslök

1960-tal: Pizzamackor med sardiner

1970-tal: Limpsmörgås med ost och apelsinmarmelad samt Dagobert-mackan

1980-tal: Baguette med kalkon och paprika

1990-tal: Ciabatta med pesto, mozzarella och soltorkade tomater

2000-tal: Ciabatta med salami och brie

2010-tal: Pulled pork på rostad surdegsmacka

2020: Avokadomacka med paprikahummus och solros-strössel

Foto: Sjöberg Bild, Shutterstock

Källa: Pågen, Susanne B Olsson

Hur nyttigt är bröd? Näringsexperten svarar

Mer recept och inspiration hos allas.se: