Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Nu kommer saffranscider – med smak av lussebulle

01 nov, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Kollage av lussebullar och saffranscider
Trött på glögg, julöl och must? Nu kommer saffranscidern – julbordets mest färgglada dryck. Känner du för att dricka en lussebulle gäller det att du håller dig framme!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Vid varje högtid är det några påhittiga figurer som lanserar en passande dryck, och julen är verkligen inte ett undantag. Bland alla nya glöggar med eller utan bubblor och julöl blandat med must kommer nu en härligt lysande gul nyhet i form av en saffranscider från St Eriks bryggeri.

Cidern är i grunden en ekologisk äppelcider som har smaksatts med saffran, apelsin och vanilj. Och tittar man på flaskan gör de ingen hemlighet av att inspirationen är just en lussebulle.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det är fantastiskt roligt att experimentera med nya smaker när det kommer till julcider. Eftersom det nästan finns kollektiva doftminnen med saffran kopplat till jul ville vi med Saffran Cider återskapa känslan av att stå med en bunke lussekattssmet i handen, säger Sören Sörensen receptmakare för Saffran Cider på Sailor Spirits som har varit med och tagit fram cidern.

Annons

Så smakar saffranscidern

Det rekommenderas att man ska servera cidern som en fördrink eller som ett komplement till glöggen. Smakpanelen vill gärna lägga till att man kan använda den till att blanda drinkar med.

Saffranscidern har en otroligt tydlig saffransdoft. Tycker man inte om saffran blir man tidigt varnad om att man ska hålla sig på behörigt avstånd. För när du väl börjar dricka blir det inte mindre av saffran. Apelsinsmaken är inte lika tydligt, förutom hos en i smakpanelen som tycker att den var lite för syrlig.

Bilden på flaskan ljuger i alla fall inte. Cidern har en smörig, nästan degig smak av lussebulle.

Alkoholhalten på cidern är 4,5 procent, men det kan man inte tro när man dricker den. Det var inte bara en i smakpanelen som trodde att den var alkoholfri och tyckte att den snarare smakade som en saffransläsk. Det här väckte idén om att blanda drinkar på cidern – något som skulle kunna bli en hit på julfesten.

Annons

Här kan du köpa saffranscidern

Saffranscidern går att köpa på Systembolaget från den 1 november 2019 och kommer att finnas kvar under julsäsongen.

Av Anna-Lena Pettersson

Foto: Systembolaget, TT

Annons