Nu lanseras sura semlan – toppas med s-märken och syrligt pulver

Till vänster, nya s-semlan, till höger, sura s.
En stor närbutikskedja har nu en sötsyrlig semla till försäljning. Japp, du hörde rätt. Men den är bara en i raden av mer innovativa varianter som kommit de senaste åren.

En sak är säker. Svensken älskar sin semla. Varje år säljs miljontals semlor i vårt avlånga land och kulmen nås på Fettisdagen som i år infaller den 1 mars.

De senaste åren har det blivit mer regel än undantag att utmana den traditionella semlan med en ny smak.

6 smaker på semlor du kanske inte visste fanns
0:49

Efter reklamen: 6 smaker på semlor du kanske inte visste fanns

(0:49)

Slå på ljud

Vem kan glömma semmelwrappen eller falukorvssemlan? Den senare var en snittad semmelbulle och "moset" var alltså grädde. Sen har vi prinsess-semlan och milkshake-semlan. Listan är lång, vilket du kan läsa mer om här.

9 galna semlor genom åren

Bara fantasin verkar sätta gränser och den verkar vara oändlig.

Semla med S-märke

Nu släpper 7-Eleven en semla med ett stort S-märke på toppen. Det är den klassiska godissorten som slog igenom stort på 1990-talet och som aldrig riktigt tappat i popularitet.

Närbutikskedjan skriver att den nya S-semlan kombinerar det klassiska godiset S-märket med semlans smaker i en sötsyrlig variant. Bakverket har tagits fram i samarbete med Candy People och finns nu i butiker över hela landet.

- Fettisdagen är en tradition som sträcker sig långt tillbaka och lika mycket har det blivit tradition att det presenteras nya, roliga smaker. I år ville vi prova något helt nytt och kombinera en älskad sötsak med en annan - godis och bakverk tillsammans. S-Semlan har en härligt syrlig och frisk smak och sticker ut från de klassiska smakerna, säger Lorance Ljungqvist, kategorichef på Reitan Convenience i Sverige i ett pressmeddelande.

Quiz: Vilken semmel-typ är du, egentligen?

Den sötsyrliga s-semlan görs med äppelkompott och är annars en vanlig semla förutom att den toppas med ett S-märke och surt S-märkepulver.

- Självklart kommer vi även att sälja de traditionella semlorna men vi brukar ta fram en produkt som är nytänkande och stjärnan för året. Årets smak är alltid ett roligt inslag för våra kunder som de längtar efter att prova, säger Lorance Ljungqvist.

Semlan finns både i standardstorlek i miniformat.

Se också: Så gör du den perfekta semlan
0:57

Efter reklamen: Se också: Så gör du den perfekta semlan

(0:57)

Slå på ljud