Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ny forskning visar att kräftor kan känna smärta: ”En plågsam död”

24 aug, 2022 
Minna Wallén-Widung
Närbild på en röd, kokt kräfta med krondill.
Traditionen att koka kräftor är urgammal i Sverige – men hur djurvänlig är den? Ny forskning visar nu att kräftor förmodligen känner smärta i betydligt högre utsträckning än vi tidigare trott.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sensommaren är kräftskivornas årstid. Dignande fat med de röda skaldjuren dukas upp i trädgårdar och på balkonger runt om i landet, gärna med en ostpaj och nubbe till. Få av oss kanske reflekterar över processen med att tillaga kräftor eftersom det är en tradition som vi har levt med så länge. Men vad känner egentligen kräftorna när de sänks ner i det kokande vattnet?

Röda kräftor i en kastrull med kokande vatten.
Det årliga kräftkoket – hur djurvänligt är det egentligen?

Flera forskningsstudier som kommit de senaste åren visar att kräftdjur faktiskt med stor sannolikhet känner betydligt mer smärta än vi tidigare trott.

Annons

– Det är möjligt, för att inte säga troligt, att djuren utsätts för en långsam och plågsam död när de sänks ner i kastrullens heta vatten, säger Lynne Sneddon, zoolog verksam vid Göteborgs universitet, till tidningen Extrakt.

Ska undersöka om det finns skonsammare avlivningsmetoder

Tidningen skriver att vi svenskar värderar kräftor högt som mat, men att deras värde som levande varelser är lägre i våra ögon. Lynne Sneddon jämför med andra djur – vi skulle exempelvis aldrig få för oss att koka en levande hel kyckling.

I det nya forskningsprojektet som nyligen dragit i gång vid Göteborgs universitet ska hon nu undersöka hur kräftor reagerar på olika typer av avlivningsmetoder. Hon ska bland annat använda sig av elchocker, kylning och att förstöra hjärnan med ett vasst verktyg. Genom att avläsa kräftdjurens beteende, ta blodprover och kontrollera hjärtrytmen hoppas hon kunna visa i hur hög utsträckning de faktiskt känner smärta.

Se video: 5 enkla tips för att lyckas med kräftskivanBrand logo
Se video: 5 enkla tips för att lyckas med kräftskivan

– Jag försöker använda så få djur som möjligt och motiverar projektet för mig själv med att det förhoppningsvis kommer leda till att många fler djur får det bättre. I vårt pågående experiment använder vi till exempel 32 havskräftor. Hur många ser du på en skaldjursbuffé?, säger Lynne Sneddon till tidningen.

Annons

Förbjudet att koka kräftor i flera länder

Att koka kräftor är i dag förbjudet i flera länder, däribland Nya Zeeland och Schweiz. Ett eventuellt förbud har också varit uppe för omröstning i EU-parlamentet. Men här i Sverige är kräftkokning fortfarande tillåtet och många verkar anse att kokning tvärtom är ett skonsamt sätt att döda kräftorna på.

– Kokning är ett snabbt och effektivt sätt. De dör omedelbart. Det är mycket bättre än att köra en pigg genom huvudet på dem, ett alternativ som har framförts. Träffar man inte rätt blir det större lidande, har Thomas Lennartsson, förbundsdirektör på Sveriges fiskevattenägareförbund, tidigare sagt till Aftonbladet.

En kvinna med långt blont hår och en röd tröja håller upp en levande kräfta.
Enligt den nya forskningen kan kräftor känna smärta.

”Inte behandlat djuren så väl som vi borde”

Men Lynne Sneddon tror att många förnekar att kräftorna kan känna smärta eftersom alternativet känns för jobbigt.

– Om vi accepterar att det innebär lidande måste vi ändra på en urgammal tradition i svensk kultur. Samtidigt måste vi erkänna att vi inte har behandlat djuren så väl som vi borde, säger hon till Extrakt.

Nu hoppas hon att hennes kommande forskningsresultat ska få konsumenterna att engagera sig och ställa krav på kräftleverantörerna.

Annons