Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Loppistips Spartips Nostalgi Gratis noveller

Populära godiset billigare på lösvikt – så sparar du tusenlappar på dina favoriter

05 jul, 2025
Foto: Shutterstock/TT
Den svenska lördagsgodistraditionen är hotad.
Precis som många andra livsmedel har priset på godis nämligen ökat kraftigt.
Men det finns ett enkelt sätt att få en billigare godispåse!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Godisätare lever längreBrand logo
Godisätare lever längre

Det finns många godisälskare runtom i världen, men svenskar toppresterar när det handlar om att konsumera godis. År 2012 var vi faktiskt världsmästare, det rapporterade SVT.

Titeln som ”världens mesta godisätare” bottnar i att vi har en starkt befäst godiskultur i vårt avlånga land (ja, lördagsgodis är ju praktiskt taget en informell veckovis storhögtid). Men det finns ytterligare en viktig faktor, nämligen att godiset alltid har varit billigt i Sverige. Men det håller på att förändras...

Bara de senaste fem åren har kilopriset för godis stigit med 50 procent. Vilket faktiskt är en fördubbling av den allmänna prisutvecklingen under samma period.

Vad händer då med vår stolta smågodiskultur? Allas djupdyker i hur du enkelt kan spara pengar på godiset när allt har blivit dyrare!

Annons

Godissorterna du sparar mest på att köpa på lösvikt

I en ny undersökning utförd av låneförmedlaren Sambla har man nämligen tittar närmare på priset på några populära godissorter, och hur det skiljer sig på lösvikt i jämför med i förpackning.

Som bekant har ju priset på choklad varit en snackis under senaste tiden, då den höga prisökningen (29 procent på ett år enligt SCB) drivits av ett höjt kakaopris. Populära styckförpackade chokladkakor kostar två gånger så mycket i dag, som för bara två år sedan.

Choklad på lösvikt däremot är avsevärt mycket billigare. En sanning som låg till grund för undersökningens hypotes; att lösgodis alltid är billigare.

Sammanställningen av undersökningen nedan har tittat på kilopriset för varje förpackad godissort (som säljs både på lösvikt och färdigförpackat) och jämfört det med snittpriset på lösgodis i dagligvaruhandeln, som enligt SVT ligger på 85 kronor kilot.

Låneförmedlarens sammanställning som jämför priser på styckförpackat godis och godis på lösvikt.Foto: Sambla

I Samblas resultat framgår det att styckförpackat godis i snitt är så mycket som 86 procent dyrare än lösgodis. Vilket i praktiken innebär att du i vissa fall bara får hälften av det godis du betalar för när du köper styckgodis.

Annons

Choklad är tre gånger dyrare

Föga förvånande är choklad den kategori som utmärker sig mest. Daim har exempelvis ett kilopris på 267 kronor per kilo, men på påse får man betala mer än tre gånger den summan för samma mängd.

Sura colanappar dubbelt så dyra

Bortom choklad är det däremot sura colanappar som kammar hem pris som det dyraste styckförpackade godiset. Hela 102 procent dyrare än i lösvikt.

Geléhallon närmast i pris

Geléhallon ligger däremot ganska nära i pris när man jämför. Kilopriset ligger på 88 kronor, vilket bara är 3,8 procent dyrare än lösviktspriset. En knappt märkbar prisskillnad.

Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

Så mycket kan du spara varje år – för samma mängd godis

Undersökningens resultat talar sitt tydliga språk. Lösgodiset är det klart mest prisvärda alternativet i alla lägen. Ibland upp till 200 kronor billigare per kilo. Helt otroligt!

Annons

Men vad innebär det för svenskarnas plånbok? Jo, enligt Jordbruksverkets studie från 2020 äter vi svenskar närmare 15 kilo godis per person och år.

Vilket, enligt undersökningens prisuträkningar, kan omvandlas till 2 370 kronor på ett år om du köper allt styckförpackat för ett snittpris á 158 kronor.

Persikor är ett klassiskt smågodis, som är en storfavorit för många att ha i godispåsen. Det är dessutom en av de populära godissorter som är avsevärt mycket billigare att köpa på lösvikt, jämfört med försluten förpackning.Foto: Fredrik Varfjell/TT

Samma mängd godis i lösvikt skulle bara kosta 1 275 kronor. I praktiken innebär det att du skulle kunna spara 1 000 kronor varje år – bara på din godiskonsumtion!

– Man kan väl lugnt säga att man får betala extra för lyxen att slippa plocka ihop sitt godis själv! Det är möjligt att konnässörerna hävdar att godiset håller sig färskare i en försluten förpackning – men visst är lösgodiset helt klart snällast mot plånboken, säger Marcus Sätherström på Sambla avslutningsvis.

Annons