Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Räcker det att jäsa brödet en gång?

22 feb, 2016 
Sanna Fogelberg
Bröd som jäser
I de flesta brödrecept står det att degen ska jäsas två gånger när du bakar bröd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att dubbeljäsa bröd

Fråga:
I de allra flesta matbrödsrecept står att man ska jäsa degen två gånger. Jag undrar vad som egentligen händer om man bara jäser det en gång? Det skulle vara bra att kunna minska ner tiden när man har som mest bråttom. Går det att göra så?

Svar:

Visst går det att hoppa över den första jäsningen i bunken. Du får dock räkna med att brödet torkar fortare och därför bör konsumeras nybakat.

Två jäsningar av degen, eller en extra lång jäsning på sval plats, är det bästa om man vill ha mycket arom och ett saftigt bröd.

Läs också:

Hur länge ska degen bearbetas?

Hur länge ska degen knådas?

Av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons