Rekordhöga potatispriser och kortare pommes frites

Potatis på kökshandduk vid en kastrull
Priset på potatis väntas nå rekordnivåer i vinter, detta som en konsekvens av sommarens värmebölja.

Värmeböljan som höll Sverige i ett fast grepp under fyra månader orsakade omfattande bränder över stora delar av landet. Samtidigt förvandlades bördig åkermark till uttorkad och obrukbar jord. Konsekvenserna märktes omedelbart, hela skördar uteblev vilket innebar en ekonomisk smäll för bönderna.

Läs också: Odla potatis i kruka – och 6 andra potatistips

Det som drabbade bönderna då påverkar konsumenternas plånbok i vinter. Flera livsmedel spås öka i pris och redan nu går organisationen Potatisodlarna ut med att priset på potatis kommer att bli rekordhögt i vinter. Priset som redan idag är ovanligt högt förväntas stiga upp till 20 kronor kilot, det rapporterar P4 Malmöhus. Det höga priset beror också på att handlarna i år betalar dubbelt så mycket för odlarnas potatis.

– Priserna har varit för dåliga innan. Får vi dåligt betalt, då blir det rost och röta till slut, då investerar inte folk i produktionen och då blir den försämrad allt eftersom, säger potatisodlaren Per Johansson på Åhus grönt, till radion.

Kortare pommes frites

En mer oväntad konsekvens av sommarens torka är att svenska pommes frites riskerar att bli kortare framöver.

– De kanske går från 6 till 4,5 centimeter, visar de skördeuppskattningar och den information som finns just nu, säger Anders Huldt, vd för branschorganisationen Svensk Potatis, till Aftonbladet.

Att kilopriset på potatis ökar påverkar givetvis konsumenternas ekonomi, men inte alls i samma utsträckning som förr. Konsumtionen av potatis har nämligen minskat drastiskt. På 60-talet köpte svensken omkring 85 kilo potatis per person och år. För 2016 var samma siffra 50 kilo. Däremot har konsumtionen av beredd potatis ökat, det vill säga produkter som pommes frites och chips. Totalt handlar svensken 2 kilo beredd potatis per person och år.

– Vill man stödja svenska odlare ska man köpa svensk potatis. Att vi konsumenter är beredda att betala några kronor extra kan bli avgörande för odlarna, säger Anders Huldt, vd för Svensk Potatis, till Land.

P4 Malmöhus, SVT, Land, Jordbruksverket, Svensk Potatis

Fem skäl att äta – och hylla – potatisen.