Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Odla potatis i hink – och 6 andra potatistips

17 apr, 2018 
Minna Wallén-Widung
Att odla egen potatis behöver inte vara krångligt – oavsett om du odlar potatis i hink eller i trädgårdslandet. Men det finns saker att tänka på när du odlar egen potatis – här är sju användbara tips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

7 odlingstips: Så lyckas du odla potatis

Finns det något somrigare än nyskördad färskpotatis lagom till midsommar? Knappast. Men de små knölarna är dyrbara och priset i butiken därefter. Men du kan faktiskt komma betydligt billigare undan – genom att odla din egen potatis!

Nyskördad potatis – ett måste på sommaren.
Nyskördad potatis – ett måste på sommaren. Foto: Shutterstock/IBL

Och du behöver inte en stor trädgård för att lyckas – även en liten trädgårdplätt, eller till och med en balkong, räcker gott och väl. Visste du till exempel att man kan odla potatis i hink?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Men innan du sätter i gång med ditt odla potatis-projekt finns det några saker som är värda att tänka på. Här är de bästa tipsen för att få en riktigt fin potatisskörd i sommar!

Annons

1. Hur odla potatis?

Att sätta en potatis som du köpt i affären i jorden är ingen god idé. Potatisen kan bära på en virussmitta, något som inte syns utanpå. Så kallad utsädespotatis är det bästa när du ska odla din egen potatis, och den kan du köpa på plantskolor eller särskilda trädgårdscenter.

Hur mycket potatis du sedan kan skörda beror på hur många ögon, det vill säga tillväxtpunkter, sättpotatisen har. I regel kan man säga att små sättpotatisar bara har ett par ögon, vilket ger få och stora potatisar. Stora sättpotatisar har många ögon, vilket resulterar i många och små potatisar att skörda.

2. Förgro potatis i äggkartong

Genom att förgro potatisen inomhus, snabbar du på odlingsprocessen med någon vecka. En äggkartong passar utmärkt för jobbet och du ska ställa den ljust i något svalare temperatur än rumsvärme. Det brukar ta ungefär fyra till sex veckor innan groddarna kommer fram.

Förgro gärna potatisen i en äggkartong innan du sätter ut den.
Förgro gärna potatisen i en äggkartong innan du sätter ut den. Foto: Shutterstock/IBL

Det finns två sätt att förgro potatis i äggkartong på:

Med jord:

Så planterar du vårens lökarBrand logo
Så planterar du vårens lökar

Lägg lite jord i botten på äggkartongerna. Då får potatisen både groddar och rötter. Se sedan till att hålla jorden fuktig genom att vattna dagligen. Eftersom potatisen får rötter, blir groddarna kortare men samtidigt får potatisen en snabbare start ute i potatislandet sen.

Annons

Utan jord:

Det här är en enklare variant. Sätt ner sättpotatisen i äggkartongen Man låter helt enkelt potatisarna sköta sig själva tills groddarna syns. Sedan är det dags för utplantering!

3. Odla potatis – hur djupt?

När jorden rett sig, det vill säga torkat upp lite och håller minst åtta grader, är det dags att sätta potatisen.

Gräv en fåra som är ungefär tio centimeter djup där du sätter potatisen
Gräv en fåra som är ungefär tio centimeter djup där du sätter potatisen. Foto: Shutterstock/IBL

Gör så här:

1. Odlingsbädden ska vara fri från rotogräs, alltså fleråriga örter som sprider sig tack vare både frön och rötter och som kan vara svåra att bli av med, och normalgödslad. För mycket näring kan ge mycket blast och lite potatis. De flesta jordar passar för potatisodling, men det är lättast att skörda i sandjord.

Annons

2. När du sett till att ogräset är borta, gör fåror som är cirka tio centimeter djupa i jorden. Håll ungefär 50 centimeter mellan fårorna.

3. Potatisen kan sättas ganska tätt eftersom den inte ska växa hela sommaren. Cirka 20-25 centimeters avstånd mellan sättpotatisarna är lagom.

4. Täck marken mellan plantorna för att hindra ogräs. Marktäckning hjälper också till att hålla fukten. Exempel på martäckningsmaterial är täck- eller pinjebark, marktäckningsmatta i geotextil och träflis, men det finns många varianter. Om du inte marktäcker, hacka istället lite försiktigt i jorden för att störa ogräset.

5. Täck till sist fårorna med dubbel odlingsväv. Då har du ett skydd mot frostnätter – samtidigt som det blir ett trevligt drivhusklimat. Lossa lite på väven allteftersom plantorna växer på höjden. När det blir varmare och risken för frost är helt borta, kan också väven tas bort helt och hållet.

Annons

4. Odla potatis i hink

Det är långt ifrån alla som har ett eget trädgårdsland att odla potatis i. Men det går faktiskt att odla potatis också på enbalkong eller uteplats – i en hink!

Odla potatis i hink – perfekt för den som saknar eget trädgårdsland.
Odla potatis i hink – perfekt för den som saknar eget trädgårdsland. Foto: Shutterstock/IBL

Gör så här för att odla potatis i hink:

1.Använd en hink eller ett kärl med hål i botten. Fyll till hälften med jord.

2.Sätt tre potatisar, fyll upp med jord och vattna igenom.

3.Efter en till två månader börjar potatisen titta upp. Kupa potatisen genom att fylla på mer jord.

Att odla i hink har flera fördelar. Förutom att det tar lite plats, är det praktiskt med en portabel odling som enkelt kan tas med till sommarstället eller campingplatsen. Och även om det inte är helt snigelsäkert, är hinkodlingen betydligt säkrare än de på friland.

Annons

Andra grödor fungerar också utmärkt att odla i hink – testa exempelvis rädisor, plocksallat eller mangold!

5. Kupa potatis – när?

Att kupa potatis innebär att man för upp jord kring plantorna. När potatisknölarna växer tränger de upp mot ytan och eftersom de inte tål solljus kan de då bli gröna och oätliga. Därför är det viktigt att hjälpa till att täcka den med jord någon gång per säsong.

Färskpotatis behöver inte kupas, men den potatis som inte skördas och äts upp till midsommar bör kupas. Gör det första gången när blasten är 15-20 centimeter hög och sedan ytterligare en gång senare under sommaren. Blir det torka under en längre period kan man behöva kupa ännu en gång. Du kan använda en vanlig hacka eller med en särskild kupplog.

6. Undvik bladmögel på potatisen

Bladmögel är en tråkig historia som sätter sig på potatisplantornas blad om man har otur. Först får bladen bruna fläckar, som med tiden ger upphov till ett grått ludd på undersidan. Till sist kan också knölarna drabbas av brunröta och potatisen går inte längre att äta.

Annons

För att undvika potatisbladmögel kan du testa att först odla motståndskraftiga, tidiga sorter som hinner växa till sig innan bladmöglet slår till. Se dessutom till att flytta din potatisodling årligen och inte odla på samma ställe mer än vart fjärde år. Virus som finns i jorden blir bara starkare om deras värdväxt återkommer år efter år.

7. Skörda potatis till midsommar

Har du odlat potatis som tillhör en tidig sort, är det dags att börja kontrollera knölarnas storlek runt midsommar. Vänta inte in blomningen – många moderna sorter blommar inte alls så det är ingen säker metod.

Skördad potatis lagom till midsommar!
Skördad potatis lagom till midsommar! Foto: Shutterstock/IBL

Krafsa undan jorden för att se hur stora potatisarna hunnit bli. Man kan ta de största knölarna från en planta och låta de små stanna kvar och växa till sig. Se till att kupa upp jorden runt plantan så att de som stannar kvar inte riskerar att hamna i solljus.

Senare sorter tas upp från mitten av september.

Källa: Allers Trädgård, Allas, Expressen Leva & Bo, Odla.nu, Coop

Annons