Rötmånad: 5 prylar som håller maten fräsch

Kvinna kollar hållbarhet på livsmedel vid kylskåp.

Foto: TT/Shutterstock
Här är smarta uppfinningarna som hjälper dig att hålla livsmedel fräscha, minska matsvinnet och spara pengar även när det är varmt!

Under rötmånaden håller sig många livsmedel sämre än vanligt. Själva begreppet rötmånad härstammar från Bondepraktikan och avsåg då en period från slutet av juli och början av augusti då det ofta är varmare än normalt och hög luftfuktighet som skapar gynnsamma förutsättningar för bakterier att växa till sig.

I dag ses den tidsbundna rötmånaden mer som vidskeplighet än som faktiska datum att ta fasta på. Det som är avgörande för hur väl livsmedel håller sig är helt beroende av vädret och hur du förvarar din mat.

Hygien extra viktigt i köket på sommaren

När det är varmt ute ska du alltid var extra observant på hygienen när du hanterar livsmedel; tvätta gärna händerna en gång extra och håll extra rent på de ytor som du använder för hantering som skärbrädor och diskbänk. Din disktrasa mår bra av att tvättas ofta!

Kött är extra känsligt för bakterietillväxt, därför bör du till exempel tillaga köttfärs redan samma dag som du köper den och se till att kycklingen är ordentligt genomstekt innan du serverar. Tänk dessutom på att aldrig använda samma fat till rått och tillagat kött!

Förvaring av livsmedel under rötmånaden – 5 oumbärliga prylar i värmen

Eftersom det är just vädret som är avgörande för livsmedlens hållbarhet är det av yttersta vikt att hantera dem så smart som möjligt för att ge dem längsta hållbarhet. Ta gärna med dig en kylväska med frysta kylklampar när du handlar så att maten håller sig kall. Ha som vana att packa upp varorna omedelbart när du kommer hem. Ditt kylskåp bör vara ordentligt kallt; en temperatur på cirka fyra plusgrader är lagom och självklart bör alla livsmedel ha så bra förvaring som möjligt.

Här tipsar vi om fem saker som hjälper dig att hålla maten så fräsch som möjligt under rötmånaden.

Frukt och grönt i burkar med silikonlock.
Foto: Aller media shop

1. Tätslutande silikonlock

Med återanvändbara silikonlock är det enkelt att hålla maten fräsch! Det här setet innehåller sex lock i olika storlekar som dessutom hjälper dig att minska på plastsvinnet!

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Behållare för förvaring av färska örter.
Foto: Aller media shop

2. Självvattnande örtbevarare

Slokar dina färska örter så snart du fått hem dem från affären? Den här smarta uppfinningen håller dem fräscha i upp till tre veckor! Ställ bara örtbevararen i kylen och fyll på med vatten!

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Matlådor med tomater.
Foto: Aller media shop

3. Hopfällbara matlådor

Tack vare sin smarta design går dessa rymliga matlådor att fälla ihop när du tömt dem på sitt innehåll. Perfekta att ta med på picknicken eller till lunchlådan!

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Nätpåsar till frukt och grönsaker.
Foto: Aller media shop

4. Återanvändbara nätpåsar

De praktiska nätpåsarna håller frukt och grönsaker fräscha längre eftersom de kan andas under förvaringen, till skillnad från stängda plastpåsar. Dessa favoriter mkommer i trepack och går att tvätta i maskin.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Hopfällbart durkslag.
Foto: Aller media shop

5. Praktiskt durkslag

När det är varmt är det extra viktigt att skölja frukt och grönsaker noga. Det här durkslaget går att ställa rakt ner i vasken och gör det enkelt att skölja allt du behöver på nolltid. Ytterligare en fördel är att det tar upp minimalt med plats när du inte använder det.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Läs också: Ät mer grönsaker – 7 tips som gör det enkelt att lyckas

Mer recept och inspiration hos allas.se: