Så gör du din egen drickyoghurt – spara tusentals kronor varje år
Då kan det här tipset spara dig massor av pengar – faktiskt så mycket som 4 080 kronor per år!
Drickyoghurt är ett populärt mellanmål eller mättande måltidsdryck till ett mål som intas på språng. Men, som alla andra mellanmålsprodukter på marknaden, är de lite dyra och kanske inget man unnar sig i kärva tider.
Med det här receptet kan du däremot njuta av drickyoghurt varje dag – och fortfarande ha pengar kvar i plånkan!
Recept: Så gör du egen drickyoghurt hemma
Jag har två kollegor som ofta kommer till jobbet på morgnarna med en flaska drickyoghurt i högsta hugg som representerar deras frukost.
När jag var yngre och spelade handboll var drickyoghurten också ett perfekt sätt att få i sig energi direkt efter träningen, eftersom den är så lättdrucken.
Hur som haver, så fick mina kollegors drickyoghurt-vurm mig att minnas ett smart knep, som jag lärde mig av ett ex en gång i tiden. Det är ett knep för att göra egen drickyoghurt och jag brukade använda det flitigt på varma sommardagar.
Kalkyl över hur mycket pengar du kan spara:
- Pris 1 drickyoghurt á 350 milliliter = 20 kronor (cirkapris, varierar beroende på märke och var i landet du bor)
- Pris 1 förpackning smaksatt yoghurt á 1 liter = 30 kronor (cirkapris, varierar beroende på märke och var i landet du bor)
Köpt drickyoghurt fem dagar i veckan:
- 5 dagar x 20 kronor =100 kronor/veckan = 400 kronor/månaden
Hemmagjord drickyoghurt fem dagar i veckan:
- 1 förpackning smaksatt yoghurt = 10 portioner hemmagjorda drickyoghurtar (fler om du har mindre behållare och färre om du vill ha en tjockare dryck)
- 30 kronor/10 portioner = 3 kronor/portion
- 5 dagar x 3 kronor = 15 kronor/veckan = 60 kronor/månaden
Totala besparingar:
- 400 kronor – 60 kronor = 340 kronor/månaden
- 340 kronor x 12 månader = 4 080 kronor/år
Du behöver:
Sugen på att göra egen drickyoghurt? Toppen! Du behöver endast några få ingredienser och köksredskap, men det mesta är sådant som många redan har hemma.
- Tillbringare
- Yoghurt i en smak du tycker om
- Vatten
- Salt
- Slev eller sked att röra om med
- Tratt
- Mindre behållare (alternativt tom och rendiskad drickyoghurtförpackning)
Gör så här:
Om du önskar minimera disken efteråt kan tratten, tillbringaren och sleven uteslutas. Då blandar du i stället drycken direkt i dess slutgiltiga behållare genom att skaka ihop ingredienserna.
Nedan följer min otroligt enkla steg för steg-guide, eller receptinstruktioner för den som vill.
Senaste från Allas
1. Häll upp
För 1 portion drickyoghurt häll 1 deciliter smaksatt yoghurt och 2 deciliter kallt vatten i en tillbringare.
2. Rör om
Rör om med en slev eller sked och tillsätt salt efter behag. Rekommenderar omkring 1-2 kryddmått.
3. Späd ut
Späd eventuellt drycken med mer vatten eller yoghurt, för att uppnå önskad konsistens.
4. Häll upp – igen!
Häll upp i dina behållare. Ställ i kylen och avnjut drycken kall. Kan behöva skaks innan, då den kan skikta sig lite i kylskåpet, särskilt om den står under natten. Konsumera inom två dagar.
PS. Om man använder sig av vanlig icke-smaksatt yoghurt (och eventuellt lite mer vatten och salt än vad receptet ovan beskriver), samt väljer att blanda drycken genom att skaka den så att den bildar ett litet skum – då får du den turkiska drycken ayran (eller airan). En alldeles utmärkt törstsläckare under varma dagar!