Så kokar du färskpotatis egentligen – många gör fel enligt kocken

Sommarens första färskpotatis är underbart gott. Framför allt på midsommarbordet tillsammans med sillen.
Krögaren Stefan Ekengren har skrivit en hel bok om potatis. Och han menar att det finns en del saker att tänka på när det gäller färskpotatis, berättar han för Nyhetsmorgon.
Det är den godaste färskpotatisen
Första steget börjar redan i affären. De små potatisarna är de godaste, enligt Stefan Ekengren. Välj därför de minsta färskpotatisarna du kan hitta, och helst i ungefär samma storlek så att de får en jämn tillagning.
Sedan kommer vi till frågan: hur mycket ska man egentligen skrubba en färskpotatis? Att äta den med skal är ju lite halva grejen.
– Jag skrubbar dem lite lätt, så att man får bort lite av skalet och saltet kommer in i potatisen, säger Stefan Ekengren.
För att förhöja smakerna är det viktigt att salta vattnet rikligt. När potatisen väl ska i kastrullen gäller det att inte vara allt för ivrig. Låt vattnet koka upp innan du lägger i dem. Det är då den blir spänstig och fin, istället för mosig.
– Det vanligaste misstaget är att man inte lägger ner den i kokande vatten utan i kallt vatten, det är faktiskt fel när det gäller färskpotatisen.
När är färskpotatisen färdig?
Ett annat vanligt misstag är att man kokar färskpotatisen. Den behöver bara sjudas, menar Stefan Ekengren.
– Det ska inte koka, utan nästan ryka färdigt, vi vill ha små bubblor som krus på ytan.
Färskpotatisen är klar när den är mjuk, fast fortfarande har en kärna i mitten. När du lyft av den från spisen och hällt av vattnet, låt den ånga av en stund i kastrullen.
Visst låter det inte så svårt? Prova nästa gång du ska servera sommarens godaste tillbehör!