Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Så lyckas jag med min midsommartårta varje år – undvik alltid denna vanliga ingrediens

19 jun, 2025
author Åsa Liliegren
Åsa Liliegren
Foto: Privat
Sill och solsken i all ära, men ingen midsommar utan tårta! Och till alla er som inte behärskar bakkonsten - men som vill ha en tårta till kaffet. Var lugn, det finns hopp.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sommarens bästa bär – jordgubbenBrand logo
Sommarens bästa bär – jordgubben

Midsommartider! Det kan inte bli grönare och kvällarna är ljuvligt ljusa! Nu njuter vi för fulla drag. Nästan… för i mitt liv är midsommar ingen lek, det är blodigt allvar.

Familjen samlas traditionsenligt i sommarhuset. Vi är fler än vi har sängplatser, men vi löser detta på olika kreativa vis varje år med tält, bäddade bilar eller trånga soffor.

Kl 10.00 går startskottet för vår midsommar – med ett cirka 5 km långt lopp.

Det stretchas, jämförs funktionskläder och löparskor. Om man hade sett oss utifrån hade man trott att detta är en hängiven löparfamilj – och några är absolut det, men själv erkänner jag villigt att det enda lopp jag springer är just detta, på midsommarafton kl 10.00.

Jag avskyr egentligen att baka

Som ni hör, allvar. Sen har vi det absolut allvarligaste, själva höjdpunkten på dagen. Tårtan. Den uppgiften har tillfallit mig. När jag ser tillbaka på det, med säkert minst 10 år midsommartårtor uppradade bakom mig kan jag inte fatta att det blivit så.

Annons

Jag kan inte baka. Jag gillar inte att baka. Jag förstår mig inte på bokkonsten.

Jag älskar att laga mat. Brukar säga att hacka lök är terapi för mig. När det kommer till matlagning är jag självsäker, jag improviserar, tar bort, lägger till, går utanför alla boxar. Jag tror inte jag har någon box när det kommer till matlagning. Självklart har jag mina säkra kort som jag tryggt kan återvända till. Men helt ärligt vet jag aldrig helt hundra hur jag gjort en maträtt. Jag brukar säga att jag inte kan laga samma rätt två gånger, för jag följer inte recept – jag bara känner, smakar och gör. Lustfyllt och lekande lätt.

Mousse i tårta är en personlig favorit. Och jordgubbar är ett måste – annars är det ingen midsommartårta.Foto: Privat

Så ska en midsommartårta vara – enligt mig

Men så till den där årliga tårtan. Den innehåller inga av ovan nämnda ingredienser av lätthet och lust. Det börjar med ett evinnerligt letande. Tårtan finns där med mig hela försommaren. Jag tittar på tårtbilder timme ut och timme in. Det finns två orubbliga måsten för att en tårta ska kvala in som midsommartårta: Ett – den ska var vacker, två – den ska innehålla jordgubbar, och ja just det, den lilla men ack så viktiga detaljen, den ska ju vara god. Tre måsten.

Annons

Tur ändå att utbudet av både vackra och goda tårtor är näst intill oändligt. Så när jag har fastnat för en så börjar den stora tårtutmaningen. Det ska köpas ingredienser jag inte känner mig helt bekant med. Nya hyllor i matbutiken som innehåller olika essenser eller andra effekter som en tårta av rang behöver.

Men detta är ändå ingenting mot själva bakandet.

Jag riggar upp allt metodiskt.

I olika grupper i köket står ingredienser till botten, fyllning, dekoration, mellan lager …. Så försöker jag göra steg för steg.

Det är som en parodi.

Jag tar fram bunke och våg. Går till receptet. Läser innantill OCH säger det högt för mig själv:

– 125 gram mandelmjöl.

Så flyttar jag blicken och fokus till skål och våg. Och vips är det som att den där informationen är som bortblåst. Hur mycket…… och vad var det jag skulle mäta upp. Tillbaka till receptet, just ja, läs, säg högt, och tillbaka till skålen – och där vips så försvann det igen, och igen och igen.

”Jag älskar gästernas jubel och hurrarop”.Foto: Privat

Vid varje moment spelas samma parodi upp. Det låter som om jag är het obegåvad när jag skriver detta. Men det är dagens sanning. Min femöresanalys är att när jag är på riktigt hal is så litar jag inte på mig själv. Och den halaste av isar i mitt liv är bakningsisen. För jag har inte detta beteende i något annat sammanhang. Trots detta så gör jag tårtan varje år, och jag gör det med glädje, liv och lust. Sen så ser jag alltid fram emot att bära ut årets tårta. Älskar gästernas jubel och hurrarop. Rycker lite nonchalant på axlarna för just där och då har jag glömt hur jäkla svårt det är att mäta upp 125 gram mandelmjöl. Det kommer till mig nästa gång cirka 12 månader senare. Och där är vi nu.

Glad midsommar!

Fredriks fika bakar: Läcker kladdkaka med toscatäckeBrand logo
Fredriks fika bakar: Läcker kladdkaka med toscatäcke

Fem tips till dig som vill baka en tårta – men tror du inte kan

1. Gör något du tycker låter supergott, med det kommer motivationen

Annons

2. Få aldrig för dig att improvisera. Följ instruktioner och recept till punkt och pricka.

3. Försök hitta ett recept med så få moment som möjligt.

4. Vill du imponera på dina gäster (vilket jag vill) är ett enkelt knep att använda färdig marsipan som dekoration. Enkelt och det går att göra mycket snyggt.

God tårta förvissa, men nej, jag undviker numera helst grädde som dekoration...Foto: Privat

5. Undvik grädde som dekoration, det är så svårt att få tårtan att hålla sig vacker, grädden blir snabbt rinnig. Bättre att satsa på marsipan (se ovan), mousse eller en smaksatt gelé. När det väl är på plats så är du säker.

Annons